الگوریتم پاندا چیست؟ راهنمای کامل الگوریتم گوگل پاندا
در این مطلب میتوانید همه چیز را درباره الگوریتم پاندا یاد بگیرید. با معرفی الگوریتم گوگل پاندا و دلایل راهاندازی آن همراه ما باشید.
یکی از مهمترین الگوریتمهای رتبهبندی گوگل، الگوریتم پاندا است که برای اولین بار در سال 2011 معرفی شد. تمرکز این الگوریتم روی محتوای با کیفیت است و میتواند تاثیر بالایی روی دیده شدن وبسایت شما داشته باشد. با معرفی کامل الگوریتم گوگل پاندا همراه ما باشید.
الگوریتم پاندا چیست؟
الگوریتم پاندا اولین بار در فوریه 2011 به عنوان بخشی از تلاش گوگل برای حذف تاکتیکهای سئو کلاه سیاه و سایتهای وباسپم راهاندازی شد. در آن زمان، شکایات کاربران در مورد نفوذ فزاینده سایتهایی با محتوای کم کیفیت بیداد میکرد. به همین دلیل الگوریتم گوگل پاندا راهاندازی شد تا برای صفحات وب نوعی طبقهبندی بر مبنای کیفیت را اختصاص بدهد که بعد از رتبهبندی کیفیت انسانی مورد استفاده قرار میگرفت و به عنوان یک عامل رتبهبندی در نتیجه جستجو گوگل به کار گرفته شد. تا سال 2021 الگوریتم پاندا اهمیت بالایی پیدا کرد و به عنوان اولین قدم گوگل برای تمرکز روی کیفیت و تجربه کاربران شناخته شد.
هدف از ابداع الگوریتم پاندا گوگل چیست؟
در سال 2010 افت کیفیت نتایج سرچ گوگل و افزایش وبسایتهایی با محتوای تکراری و غیر مفید به موضوع بحث مهمی تبدیل شده بود. آپدیت کافئین گوگل در اواخر سال 2009 توانایی گوگل برای ایندکس محتوا را سرعت بخشید و از طرف دیگر برخی محتواهای نه چندان خوب را هم وارد ایندکس کرد. در ژانویه 2011 وبسایت Business Insider مقالهای با این عنوان منتشر کرد: الگوریتم جستجوی گوگل خراب شده است، زمان بازگشت به ساماندهی است. قطعا چنین تیترهایی شدیدا روی گوگل تاثیر میگذاشت و در نهایت منجر به توسعه و معرفی الگوریتم گوگل پاندا شد.
راه اندازی الگوریتم گوگل پاندا
پاندا اولین بار در تاریخ 23 فوریه 2011 برابر با 4 اسفند 1389 معرفی شد. یک روز بعد، گوگل مطلبی درباره این آپدیت منتشر کرد و درباره آن نوشت که الگوریتم بزرگی را برای رتبهبندی خود راهاندازی کردهاند؛ تغییری که به طور قابل توجهی روی 11.8 درصد از جستجوهای آنها تاثیر میگذارد.
آشکارترین تغییر در صنعت سئو این بود که چقدر به «بازاریابی مقاله» ضربه زد، که در آن متخصصان سئو به عنوان شکلی از لینکسازی، مقالاتی با کیفیت پایین منتشر میکردند. سایتهایی که بیشترین ضربه را از راهاندازی الگوریتم پاندا خوردند، ویژگیهای زیر را داشتند:
- طراحیهای کمتر جذاب
- تبلیغات آزاردهنده بیشتر
- تعداد کلمات متورم
- استانداردهای پایین تیم تحریریه
- عبارتهای تکراری
- تحقیقات ناقص
به طور کلی این سایتها مفید یا قابل اعتماد نبودند.
الگوریتم گوگل پاندا چطور کار می کند؟
زمانی که گوگل در مورد توسعه الگوریتم با مجله Wired صحبت کرد، آمیت سینگال (Amit Singhal) گفت که آنها کارشان را با ارسال مدارک آزمایشی به ارزیابیکنندگان کیفیت انسانی شروع کردند. در این ارزیابیها چنین سوالاتی پرسیده شده بود: آیا کارت اعتباری خود را به این سایت میدهید؟ آیا خیالتان راحت است که داروهای تجویز شده توسط این سایت را به فرزندانتان بدهید؟ آیا این سایت را معتبر میدانید؟ آیا تبلیغات این سایت بیش از حد است؟
بر اساس این ارزیابیها، آنها سپس با مقایسه سیگنالهای رتبهبندی مختلف با رتبهبندی کیفیت انسانی، الگوریتم را توسعه دادند. سینگال آن را به عنوان یافتن یک هواپیما در فضای ابری توصیف کرد که مکانهای خوب را از بد جدا میکند. سپس 23 سوال زیر به عنوان سوالهای راهنمایی که الگوریتم پاندا بر اساس آنهاست منتشر شدند:
- آیا به اطلاعاتی که در این مقاله آمدهاند اعتماد دارید؟
- آیا این مقاله توسط یک متخصص یا علاقمندی که با موضوع کاملا آشناست نوشته شده یا یک مقاله سطحیست؟
- آیا سایت دارای مقالات تکراری، همپوشانی یا اضافی در موضوعات مشابه یا کمی متفاوت در کلمات کلیدی است؟
- آیا با خیال راحت اطلاعات کارت بانکی خود را به این سایت میدهید؟
- آیا این مقاله دارای ایرادات املایی، سبکی و واقعی است؟
- آیا موضوعات مقالات بر اساس علاقمندیهای خوانندگان سایت انتخاب شدهاند یا سایت محتوایی که احتمالا در موتورهای جستجو خوب عمل میکند را گذاشته است؟
- آیا سایت حاوی محتوا یا اطلاعات اورجینال، گزارش اورجینال، تحقیقات اورجینال و تحلیلهای اورجینال است؟
- آیا این صفحه در مقایسه با سایر صفحات در نتایج جستجو ارزش قابل توجهی ارائه میدهد؟
- کنترل کیفیت روی محتوا چقدر انجام میشود؟
- آیا این مقاله به هر دو سوی ماجرا میپردازد؟
- آیا این سایت مرجع معتبری در مورد موضوع خود است؟
- آیا محتوا به طور انبوه توسط تعداد زیادی از سازندگان تولید میشود یا به آنها برونسپاری میشود، یا در شبکه بزرگی از سایتها پخش میشود، به طوری که صفحات یا سایتهای شخصی مورد توجه قرار نگیرند؟
- آیا مقاله به خوبی ویرایش شده یا به نظر میرسد شلخته یا عجولانه تولید شده است؟
- در مورد موضوعات مربوط به سلامتی، آیا به اطلاعات این سایت اعتماد دارید؟
- آیا این سایت را به عنوان یک منبع معتبر در صورت ذکر نام میشناسید؟
- آیا این مقاله توضیح کامل و جامعی از موضوع ارائه میدهد؟
- آیا این مقاله حاوی تحلیل روشنگرانه یا اطلاعات جالبی است؟
- آیا این از آن صفحاتیست که بخواهید بوکمارکش کنید، با یک دوست به اشتراکش بگذارید، یا توصیهاش کنید؟
- آیا این مقاله تبلیغات بیش از حدی دارد که حواس کاربر را از محتوای اصلی منحرف میکند یا با آن تداخل دارد؟
- آیا انتظار دارید این مقاله را در یک مجله چاپی، دایرهالمعارف یا کتاب ببینید؟
- آیا مقالات کوتاه، بیاساس، یا فاقد جزئیات مفید هستند؟
- آیا صفحات با دقت و توجه زیاد به جزئیات در مقابل توجه کمتر به جزئیات تولید میشوند؟
- آیا کاربران با دیدن صفحات این سایت شکایت میکنند؟
بیشتر افراد در صنعت سئو به این نتیجه رسیده بودند که پاندا با استفاده از یادگیری ماشینی کار میکند تا پیشبینیهای دقیقی در مورد اینکه انسانها چگونه کیفیت محتوا را ارزیابی میکنند، انجام دهد. چیزی که کمتر واضح است این است که چه سیگنالهایی در الگوریتم یادگیری ماشین گنجانده میشوند تا مشخص شود کدام سایتها از نظر کیفیت پایین هستند و کدامها نیستند.
پاندا و گوگل E-A-T
در سال 2014 گوگل اصول E-A-T را در دستورالعملهای کیفیت جستجوی خود با تمرکز بر تخصص، اقتدار و اعتماد معرفی کرد. از سال 2018 این اصول بیشتر و بیشتر مورد توجه بازاریابان قرار گرفتهاند. مانند الگوریتم پاندا، بهروزرسانیهای بعدی و تغییرات الگوریتمی اصلی بر کیفیت محتوا و تجربه کاربر تمرکز دارند. و مثل پاندا تمرکز آن روی اجتناب از موارد زیر است:
- محتوای کم حجم و غیر اطلاعاتی
- فقدان منابع معتبر
- محتوای غیر قابل اعتماد و لینکهای مشکوک
بهبود سئوی سایت با استفاده از الگوریتم گوگل پاندا
مسیر بهبود الگوریتم پاندا میتواند هم ساده و هم چالشبرانگیز باشد. از آنجایی که پاندا با محتوایی که آن را به عنوان دارای کیفیت بالا طبقهبندی میکند، عملکرد سایتها را افزایش میدهد، راه حل این است که کیفیت و منحصربهفرد بودن محتوای خود را افزایش دهید. در حالی که گفتن این کار آسانتر از انجام آن است، بارها ثابت شده که این دقیقا همان چیزیست که برای بهبود این الگوریتم لازم است. پس حواستان به تاثیر الگوریتم پاندا بر سئو وب سایت باشد و برای محتوای سایت خود بیشتر وقت بگذارید.
WiredSEO با تغییر دستورالعملهای محتوای تولید شده توسط کاربر برای تشویق نوشتن بیوهای خاصتر و منحصربهفرد به جای موارد کپی شده از سایتهای دیگر، به یک سایت کمک کرد تا الگوریتم Panda را بهبود بخشد. کاربران سایت قبلا از بیو سایتهای دیگر خود استفاده کرده بودند. با این حال، WiredSEO آنها را تشویق کرد تا برای پرسیدن سؤالات خاص، بیو را تغییر دهند، و در نتیجه بیوهای منحصربهفردی ایجاد شد که تکراری نبودند.
باورهای اشتباه درباره الگوریتم گوگل پاندا
در ادامه به باورهای اشتباهی میپردازیم که درباره الگوریتم پاندا وجود دارد.
پاندا درباره محتوای تکراری نیست
بزرگترین باور اشتباهی که درباره پاندا وجود دارد این است که این الگوریتم درباره محتوای تکراریست. اما مشخص شده است که محتوای تکراری جدا از پاندا کار میکند. کارمندان گوگل بارها تاکید کردهاند که پاندا به دنبال محتوای منحصربهفرد است و این موضوع فراتر از محتوای تکراریست. چیزی که پاندا به دنبال آن است محتوای منحصربهفردیست که اطلاعات باارزشی را برای کاربران فراهم میکند.
اما حذف محتواهای تکراری اولویت خیلی کمی دارد و افراد به جای آن باید به این فکر کنند که چه چیزهایی وبسایت آنها را از سایتهای دیگر متفاوت میکند. در واقع در سال 2021 گوگل اعلام کرد که محتوای تکراری از فاکتورهای رتبهبندی منفی نیست.
برای رفع پنالتی گوگل پاندا آیا باید محتوا را حذف کنید؟
در سال 2017 یکی از کارمندان گوگل در توییترش نوشت:
به طور کلی حذف محتوا به خاطر پاندا را توصیه نمیکنیم. در عوض محتوای باکیفیت بیشتری اضافه کنید.
پاسخ گوگل همیشه یا عدم ایندکس یا بهبود محتوا بوده است و هرگز حذف کامل محتوا را توصیه نمیکند، مگر اینکه انجام این کار حرکتی برای برندسازی باشد. به طور کلی، حذف محتوا باید از نظر برندسازی کلی سایت شما مورد توجه قرار گیرد، نه حرکتی برای حذف جریمه الگوریتم پاندا گوگل.
پاندا و محتوای تولید شده توسط کاربر
پاندا محتوای تولید شده توسط کاربر را به طور خاص هدف قرار نمیدهد. اگرچه این الگوریتم میتواند محتوای تولید شده توسط کاربر را مورد هدف قرار دهد، اما تمایل دارد سایتهایی را که محتوای با کیفیت پایین تولید میکنند (مانند پستهای مهمان اسپم یا انجمنهای پر از اسپم) تحت تاثیر قرار دهد.
محتوای تولید شده توسط کاربر خود را حذف نکنید، خواه این محتوا در انجمنها، نظرات وبلاگ یا مشارکتهای مقاله باشد. در عوض از منظر کیفیت به آنها نگاه کنید. بسیاری از سایتهای با رتبه بالا به محتوای تولید شده توسط کاربر متکی هستند. بنابراین بسیاری از سایتها به دلیل حذف آن نوع محتوا، ترافیک و رتبهبندی قابل توجهی را از دست میدهند. حتی نظراتی که روی یک پست وبلاگ داده میشوند میتوانند باعث رتبهبندی آن شوند.
تعداد کلمات یکی از فاکتورها نیست
تعداد کلمات یکی دیگر از جنبههای الگوریتم پاندا است که متخصصان سئو اغلب آن را درست متوجه نشدهاند. بسیاری از سایتها این اشتباه را مرتکب میشوند که از انتشار هر محتوایی خودداری میکنند، مگر اینکه از تعداد کلمات معینی بیشتر باشد، معمولا 250 تا 350 کلمه. در عوض گوگل به شما توصیه میکند که به تعداد کلماتی که برای یک محتوای مشخص نیاز دارید فکر کنید تا متنی موفق و مفید برای کاربران تولید کنید.
لینک های وابسته و تبلیغات مستقیما مورد هدف نیستند
سایتهای وابسته و سایتهای ساختهشده برای AdSense اغلب بیشتر از سایتهای دیگر مورد حمله پاندا قرار میگیرند، اما این به این دلیل نیست که بهطور خاص آنها را هدف قرار میدهد. این سایتها به این دلیل مورد حمله پاندا قرار میگیرند که در ارائه محتوای جذاب، منحصربهفرد و جذاب شکست خوردهاند.
الگوریتم گوگل پاندا در سال 2023
پاندا اکنون کاملا در الگوریتمهای یادگیری ماشینی گوگل جاسازی شده است و در نتیجه، بهروزرسانیهای مرتبط با پاندا به صورت مستقل دیده نمیشوند. با تبدیل شدن پاندا به بخشی از الگوریتم اصلی گوگل، دیگر شاهد آپدیتهای جداگانه پاندا نیستیم. بهروزرسانیهای الگوریتم اصلی، به ویژه آنهایی که بر کیفیت و محتوا تمرکز دارند، از نظر تئوری به پاندا مربوط میشوند.
سوالات متداول:
کلام آخر
در سال 2023، باید مفاهیم اصلی الگوریتم پاندا را در ذهن خود نگه دارید. از تاکتیکهای کلاه سیاه و لینکهای اسپم خودداری کنید و روی محتوای با کیفیت برای کاربر و تجربه آنها متمرکز باشید. استفاده گوگل از یادگیری ماشینی و فناوری همچنان به این اصول پایبند است. ممکن است نام پاندا دیگر ظاهر نشود، اما اصول الگوریتم گوگل پاندا هنوز هم امروزه مطرح هستند.