ساب دامین چیست؟ فرق ساب دامین و ساب فولدر در چیست؟
ساب دامین، قسمتی از اطلاعات افزوده است که به ابتدای نام دامین وبسایت اضافه میشود. این پیشوند، به وبسایت اجازه میدهد بخشهای مختلف را از یکدیگر مجزا کند تا عملکرد مشخصی انجام بدهند. این امر برای سایتهای بزرگی مانند فروشگاههای اینترنتی خیلی مهم است. بیایید با یک مثال، به چیستی ساب دامین (Sub Domain) پی ببریم.
زمانی که از یک وبسایت بازدید میکنید، امکان دارد متوجه شوید که URL قسمت سرچ بسته به قسمتی از سایت یا وب که درحال بازدید از آن هستید، تغییر میکند. مثلاً زمانی که به آدرس google.com میروید و بخشهای مختلف را میبینید، متوجه خواهید شد که با هر بار کلیک روی یکی از قسمتهای سایت، وارد آدرسی متفاوت میشوید (مثل mail.google.com). در این حالت با اینکه URL اندکی تغییر کرده است اما هنوز در وبسایت گوگل و در دامین آن هستید.
داخل این مثال، قسمت mail ساب دامین گوگل است و google، دامنه اصلی. پسوند .com نیز دامین سطح اول (TLD) به حساب میآید. میتوان هر تکستی را در قسمت Subdomain یا زیردامنه استفاده کرد، اما باید مطمئن باشید که کلمهای مناسب و گویا را برای این کار انتخاب میکنید.
در مقاله امروز نجوانت توضیح خواهیم داد که زیردامنه یا Subdomain چیست، چه میکند و با مفهوم دیگری به نام ساب فولدر چه تفاوتی دارد.
ساب دامین چیست؟
اصولاً هر دامین، از دو بخش تشکیل میشود: دامین سطح بالا (TLD) که همان اکستنشن باشد؛ مانند .com یا دات org. دامنه سطح ثانویه (SLD)، بخش یونیک نام دامنه است که اغلب نام برند یا کسب و کار را دربر میگیرد. در مثال google.com، قسمت com همان TLD است و قسمت google، بخش SLD به حساب میآید.
Subdomain همان چیزی است که قبل از SLD قرار میگیرد. رایجترین زیردامنه، www یا مخفف World Wide Web است. ساب دامین www به حدی رایج است که اکثر وب مسترها، این زیردامنه را برای دامینهای جدید خریداری میکنند.
ساب دامینها اغلب برای جداسازی یک بخش وبسایت از سایر قسمتها به کار میروند. مثلاً translate.google.com مربوط به گوگل ترنسلیت است و docs.google.com به گوگل داکز اشاره دارد.
زمانی که کل نام دامنه را به همراه زیردامنه، با یک پروتکل در ابتدای آنها (HTTP یا HTTPS برای وبسایتها) ترکیب کنیم و یک مسیر فایل دلخواه در انتهای آن قرار بدهیم، یک URL کامل خواهیم داشت.
کاربرد ساب دامین
زیردامنه به بازدیدکننده کمک میکند تا به سادگی بتواند عملکرد قسمتهای مختلف سایت را ببیند. به علاوه، کاربران میتوانند راحتتر در سایت جستجو کنند و به بخش موردنظر خود برسند.
برای درک بهتر، فرض کنید میخواهید یک مهمانی بگیرید و باید به مهمانها آدرس بدهید. TLD نام شهری است که شما در آن زندگی میکنید، و SLD شماره و نام خیابان شماست. اگر ساکن آپارتمان هستید، باید آدرس دقیقتری بدهید تا مهمانان بتواند شما را پیدا کنند. شماره پلاک، به نوعی مانند Subdomain شما عمل میکند، یعنی بخشی از یک ساختمان بزرگتر که محل زندگی شما را دربر میگیرد.
اگر قصد داشته باشید عملکردهای بیشتری به سایت خود اضافه کنید (هرچیزی میتواند باشد، سایت فروشگاهی، تالار گفتگو یا بلاگ) باید ساب دامینهای متعددی به کار بگیرید تا عملکردهای مختلف از وبسایت اصلی سوا شوند.
میتوانید با استفاده از زیردامنهها، محتوای لوکالیزه تولید کنید. برای مثال، اگر یک رستوران زنجیره ای دارید که شعبههای مختلفی در سراسر ایران دارد، مشتریان شما برای مشاهده اطلاعات کلی به سایت www.restaurant.com مراجعه خواهند کرد. اما در صورتی که مشتریان خاص تهران قصد داشته باشند دیتای مربوط به خدمات شما در محل زندگی خود را ببینند، باید در آدرس tehran.restaurant.com اطلاعات را در اختیارشان بگذارید.
انواع ساب دامین
اگر میخواهید در وبسایت خود Subdomain ایجاد کنید اما مطمئن نیستید در نهایت چه قیافهای پیدا خواهد کرد، دوباره به مثال www.google.com و mail.google.com فکر کنید.
با جدا کردن بلاگ سایت از باقی محتوا، به کاربران خود نشان میدهید که الان در کجای سایت شما ایستاده اند. با توجه به اینکه www.google.com روی سایت اصلی متمرکز است، وجود یک زیردامنه نشان میدهد که mail.google.com به خدمات ایمیلی گوگل مربوط میشود. با جداسازی دو بخش از همدیگر، Subdomain منظم و مرتب خواهد شد و بازدیدکنندگان به خوبی خواهند دانست که در کدام بخش به دنبال چه چیزی هستند.
یکی دیگر از کاربردهای زیر دامنه، مشخص کردن زبان یا منطقه است. ویکیپدیا این ترفند را روی مقالههای خود پیاده میکند. مثلاً وجود زیردامنه en در انتهای یک مقاله، نشان میدهد که محتوا به زبان انگلیسی نمایش داده میشود. زیردامنه fa به معنای محتوای فارسی خواهد بود و به همین ترتیب، هر زبان زنده ای میتواند زیردامنه خودش را داشته باشد.
تفاوت ساب دامین با ساب فولدر
پیش از اینکه به تفاوت بین ساب دامین و ساب فولدر بپردازیم، باید بدانیم که ساب فولدر دقیقاً چیست و چه میکند.
یک وبسایت عمدتاً از بخشها (کتگوریها) و صفحات مختلف تشکیل شده است. پیشتر که طراحان وب با کدنویسی HTML وبسایت راه اندازی میکردند، صفحات جدید را داخل فولدرهای جداگانه قرار میدادند. به همین دلیل به این فولدرها، Subfolder یا Subdirectory گفته میشد. این روش شباهت زیادی به نحوه عملکرد حافظه فایل روی کامپیوتر دارد.
آدرس ساب فولدرها، درست مانند آدرسی که در حافظه کامپیوتر میبینید، چیزی شبیه به این است:
https://www.example.com/widgets/green-widgets/big-green-widget.html
در وردپرس و سایر وبسایتهایی که بر بستر PHP ساخته میشوند، این ساب دایرکتوریها مجازی هستند. بنابراین روی سرور نیستند که بتوانید با یک برنامه FTP به آنها دسترسی داشته باشید و فولدرها را ببینید.
تفاوت اصلی زیردامنه و ساب فولدر را میتوان به این شکل بیان کرد. Subdomainها میتوانند برای جداسازی محتوای مختلف در یک دامنه اصلی استفاده شوند. به عنوان مثال، یک شرکت ممکن است از یک ساب دامین برای وب سایت خود، از یک ساب دامین دیگر برای فروشگاه اینترنتی خود، و از یک Subdomain دیگر برای بخش پشتیبانی خود استفاده کند.
از سوی دیگر، ساب فولدرها را میتوان برای سازماندهی محتوای یک دامنه اصلی به کار برد. به عنوان مثال، یک شرکت ممکن است از یک ساب فولدر برای قرار دادن اخبار خود، از یک ساب فولدر دیگر برای قرار دادن محصولات خود، و از یک ساب فولدر دیگر برای قرار دادن مقالات خود استفاده کند.
نحوه ساخت ساب دامین
اگر وب مستر هستید، میتوانید به راحتی در رجیستر دامنه یا اکانت هاستینگ وردپرس خود یک ساب دامین بسازید. البته فرایند ساخت زیردامنه به این بستگی دارد که از سوی کدام تأمین کننده هاست خود را خریداری کرده باشید. در صورتی که در هریک از مراحل کار به مشکل برخوردید، با تأمین کننده خود تماس بگیرید.
یکی از روشهای ایجاد Subdomain، استفاده از cPanel است.
1. ساخت ساب دامین
قبل از اینکه وردپرس را برای ساب دامین نصب کنید، ابتدا باید ساب دامنه اصلی را با استفاده از داشبورد هاستینگ خود ایجاد کنید. برای انجام این کار از طریق cPanel، به قسمت ابزارهای Subdomains در بخش Domains بروید.
در صفحه بعد، در باکس Subdomain وارد ساب دامنه موردنظر خود شوید و با استفاده از منوی کشویی Domain، صفحه مادر را انتخاب کنید.
نیازی نیست بعد از Subdomain نقطه بگذارید، کافیست متنی که میخواهید نمایش داده شود را تایپ کنید. سپس روی Create کلیک کنید.
2. وردپرس را برای همان زیردامنه نصب کنید.
بعد از ایجاد زیردامنه، میتوانید از auto-installer هاست خود برای نصب وردپرس برای همان ساب دامنه استفاده کنید.
بعد از نصب وردپرس، میتوانید درست مانند هر دامنه دیگری زیردامنه جدید را انتخاب کنید.
از اینجا به بعد، همه چیز درست مانند مراحل نصب وردپرس برای دامین مادر خواهد بود.
نقش ساب دامین در سئو سایت
یکی دیگر از نکات مهم استفاده از زیردامنهها، نقش مهم آنها در سئو سایت است. Subdomain رسماً سایت را «تقسیم» میکند، به همین دلیل برخی کاربران نگران میشوند که موتورهای جستجو درک نکنند که اتوریتی دامنه مادر مربوط به زیردامنه نیز میشود.
به گفته جان مولر، گوگل میتواند این نکات را متوجه شود و ایجاد زیردامنه یا ساب فولدر، تأثیری بر روی سئو سایت نخواهد داشت. به گفته برخی متخصصان SEO، این احتمال وجود دارد که زیردامنه اتوریتی کامل دامین مادر را دریافت نکند و همین امر، اثر منفی روی رنکینگ محتوای زیردامنه داشته باشد. البته گوگل اظهار داشته است که چنین مشکلی وجود ندارد، اما بسیاری از افراد ترجیح میدهند برای جلوگیری از این اثر مخرب، از ساب فولدرها استفاده کنند.
با تمام این اوصاف، یکی از مهمترین اقدامهایی که باید برای سئو سایتتان انجام بدهید این است که هر زیردامنه را به گوگل سرچ کنسول خود متصل کنید تا برای هر کدام، گزارشهای مخصوص آن را دریافت نمایید. بسته به نحوه استفاده شما از زیردامنهها، ممکن است این اقدام نتیجه مثبت یا منفی برای شما داشته باشد.
مزایا و معایب زیردامنهها
در انتها بیایید نگاهی به مزایا و معایب زیردامنهها داشته باشیم. در نهایت تصمیم با خود شما خواهد بود که از این ابزار استفاده کنید یا خیر.
مزایا:
- با استفاده از زیردامنههای مناسب، میتوانید تجربه کاربری مطلوب و متفاوتی برای بازدیدکنندگان خود ارائه بدهید. بهینه سازی تجربه کاربری به جای چپاندن کل محتوا داخل یک طرح اولیه، به کاربر اجازه میدهد تا از قسمت موردنظر خود در سایت شما بازدید کند و سردرگم نشود.
- اگر محتوای شما تنوع بالایی داشته باشد، جداسازی هر قسمت داخل یک Subdomain جداگانه میتواند کمک شایانی به مدیریت نماید.
- در صورت نیاز، میتوانید هریک از زیردامنهها را به یک هاستینگ کاملاً مجزا متصل کنید. این امر در برخی مواقع کاربردی خواهد بود.
معایب:
- هر ساب دامین به نوعی سایت جداگانهای به حساب میآید، بنابراین کل سیستم کاری شما پیچیدهتر خواهد شد. مثلاً شاید بخواهید دو وردپرس جداگانه را مدیریت کنید. در این سناریو، بایستی برای هر دامین یک وریفای در گوگل سرچ کنسول انجام بدهید.
- برخی متخصصان سئو همچنان بر این باورند که استفاده از ساب دامین، باعث میشود اتوریتی از صفحه مادر به باقی زیردامنهها منتقل نشود و از این رو، ساب دایرکتوریها را پیشنهاد میدهند.
سخن آخر
ساب دامینها ابزارهای قدرتمندی هستند که میتوانند به شما کمک کنند تا محتوای خود را سازماندهی کنید و سئو سایت خود را بهبود ببخشید.
اگر به دنبال راههایی برای سازماندهی محتوای خود هستید، ساب دامینها میتوانند گزینه مناسبی برای شما باشند. به عنوان مثال، اگر یک سایت شرکتی دارید، میتوانید از Subdomain برای جداسازی بخشهای مختلف سایت خود مانند وب سایت، فروشگاه اینترنتی، و بخش پشتیبانی استفاده کنید.
در نهایت، انتخاب اینکه از Subdomain استفاده کنید یا نه، به نیازهای خاص شما بستگی دارد. اگر به دنبال راههایی برای سازماندهی محتوای خود و بهبود سئو سایت خود هستید، Subdomain ها میتوانند گزینه مناسبی برای شما باشند.
سؤالات متداول
تعداد مجاز ساخت زیر دامنه چندتاست؟
هیچ محدودیتی برای ساخت زیر دامنه وجود ندارد. شما میتوانید به تعداد دلخواه زیر دامنه برای دامنه اصلی خود ایجاد کنید.
البته، برخی از شرکتهای میزبانی وب ممکن است محدودیتهایی برای تعداد زیر دامنههای قابل ایجاد برای هر حساب کاربری داشته باشند. این محدودیتها معمولاً برای جلوگیری از سوء استفاده از زیر دامنهها اعمال میشوند.
چرا ساب دامین ایجاد کنیم؟
ساب دامینها میتوانند برای اهداف مختلفی استفاده شوند که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
سازماندهی محتوا
بهبود سئو
اهداف امنیتی