نجوانت

نقشه سایت یا سایت مپ (Sitemap) چیست؟

یک نقشه سایت (سایت مپ) فایلی است که تمام صفحات یک وب سایت و نحوه ارتباط آنها با یکدیگر را فهرست می‌کند. Sitemap می‌تواند لیستی از صفحات، رسانه‌‌ها یا فایل‌‌های یک وب سایت باشد.

نقشه سایت (Sitemap) چیست؟

نقشه سایت یا سایت مپ (Sitemap) چیست؟

وب سایت شما ممکن است یک Sitemap برای صفحات شما، یک Sitemap دیگر برای پست‌‌های وبلاگ، یک نقشه سایت برای تصاویر و همچنین سایت مپ‌های دیگر برای سایر محتواهای شما داشته باشد.

 

Sitemap کار یافتن سریع و در یک مکان منحصر به فرد تمام صفحات وب سایت را آسان‌تر می‌کند و معمولاً در قالب XML یا HTML ذخیره می‌شود.

نقشه سایت XML چیست؟

نقشه سایت XML چیست؟

XML یا زبان نشانه گذاری توسعه پذیر، قالبی برای رمزگذاری اطلاعات است و اجازه می‌دهد دیتا با فرمتی خوانا برای موتورهای جستجو ارائه شوند.

نقشه سایت XML شبیه به یک لیست ساده از URL‌‌ها به نظر می‌رسد اما با برخی اطلاعات افزوده نیز به آنها اضافه شده است. این فرمت‌ها شامل برچسب‌‌های <changefreq> (نشان دهنده تعداد دفعات به روز رسانی محتوای یک صفحه) و <priority> (اشاره ای به خزنده‌‌های وب سایت تعیین کننده سطح اهمیت یک URL) می‌شوند.

هرچه یک صفحه بیشتر تغییر کند، به همان اندازه بیشتر باید خزیده شود. استفاده از تگ <changefreq> در Sitemap به خزنده‌های گوگل بات نشان می‌‎دهد که یک صفحه باید تا حد امکان دوباره و دوباره خزیده شود تا هر محتوای جدیدی پیدا شده و به فهرست Google ارسال شود.

تگ <priority> کمک می‌کند تا مشخص کنید کدام صفحات برای وب سایت شما مهم هستند. سیستم اولویت بندی، از 0 تا 1 متغیر است. هرچه به 1 نزدیکتر باشد، سطح اولویت برای یک صفحه بالاتر خواهد بود.

هنگامی که یک وب سایت دارای هزاران صفحه باشد، این خیلی مهم است که مشخص کنید گوگل کدام صفحات را ابتدا باید بخزد. دلیل امر این است که گوگل هر بار که از یک وب سایت بازدید می‌کند، فقط تعداد مشخصی از صفحات را می‌خزد. اگر یک صفحه مهم، مانند یک صفحه خدماتی با ارزش بالا، دارای سطح اولویت پایین (مثلاً 0.1) باشد، ممکن است Google مجدداً از آن صفحه بازدید نکند و برای ساعت ها، روزها یا گاهی اوقات چندین هفته، هیچ گونه پیشرفتی را در صفحه تشخیص ندهد.

  10 تا از بهترین روش های ارسال کالا | ارزانترین روش ارسال کالا چیست؟

هرچه فرکانس تغییر و سطح اولویت بالاتر باشد، آن صفحه بیشتر خزیده خواهد شد.

صفحاتی با ارزش کمتر، مانند صفحه خط مشی حریم خصوصی یک وب سایت، ممکن است اصلاً فرکانس تغییر نداشته باشند و در عوض ممکن است یک برچسب <lastmod> (آخرین تغییر) که شامل تاریخ (در قالب YYYY-MM-DD) باشد را فهرست کنند.

به این ترتیب، خزنده‌های وب‌سایت مانند Google می‌توانند Sitemap یک وب‌سایت را بررسی کنند و با مقایسه آن با فهرست، تعیین کنند که آیا تاریخ آخرین تگ تغییر یافته در هر صفحه، تغییر کرده است؟ و اینکه آیا باید دوباره آنها را بخزند یا خیر.

نقشه سایت HTML چیست؟

نقشه سایت HTML چیست؟ فرمت فایل نقشه سایت

نقشه سایت HTML یک نمایش بصری از ساختار یک وب سایت است. این نوع سایت مپ نیز مانند نقشه سایت XML، تمام صفحات مهم یک وب سایت را لیست می‌کند اما به روشی کاربرپسندتر این کار را انجام می‌دهد.

در مواقعی که یافتن صفحه در منوی اصلی راهبری وب سایت یا در لینکهای داخلی دشوار باشد، نقشه‌‌های سایت HTML به آسان‌تر شدن کار کمک می‌کنند.

نقشه‌‌های سایت HTML به اندازه نقشه‌‌های XML رایج نیستند، چون توسط کاربران معمولی اینترنت به خوبی شناخته شده نیستند و برای وب سایت‌‌هایی با هزاران صفحه، استفاده و نگهداری از آنها تقریبا غیرممکن است.

آیا وبسایت من به سایت مپ نیاز دارد؟

هر وب سایتی باید نقشه سایت داشته باشد. نقشه‌‌های سایت، فرمت مناسبی برای مدیریت و نگهداری URL‌‌ها هستند، به خصوص زمانی که ده‌‌ها هزار URL را مدیریت می‌کنید؛ مانند یک فروشگاه تجارت الکترونیک آنلاین با هزاران محصول.

از آنجایی که می‌توانید چندین Sitemap برای یک وب سایت ایجاد کنید، می‌توانید بخش‌‌هایی از وب سایت خود را به صورت جداگانه تقسیم بندی و مدیریت نمایید.

رایج ترین تقسیم بندی بین نقشه‌‌های سایت در وب سایت‌ها، استفاده از فایل page_sitemap.xml و فایل post_sitemap.xml است (به دلیل تعداد وب سایت‌‌های ساخته شده با استفاده از وردپرس و پلاگین‌‎هایی مانند Rank Math یا Yoast). این امر به شما امکان می‌دهد صفحات و پست‌های وب‌سایت خود را به طور جداگانه بررسی کنید. این امر برای سایت مفید خواهد بود، زیرا وبلاگ هر وب‌سایت معمولاً بیشتر از صفحات به‌روزرسانی می‌شوند و در مجموع تعدادشان بیشتر است (مثلاً 10 صفحه در مقابل 100 پست وبلاگ).

  نحوه دریافت درگاه پرداخت بانک ملی

اگر یک وب سایت تجارت الکترونیک را مدیریت می‌کنید، داشتن Sitemap در هر دسته محصول می‌تواند مدیریت صفحه محصول را آسان تر کند. شما می‌توانید یک نقشه سایت برای محصولات لباس مردانه، محصولات لباس زنانه، اکسسوری و غیره داشته باشید. هنگامی که وقت بررسی و به روز رسانی صفحه‌ای برسد و مثلاً بخواهید پیج مربوط به اکسسوری‌ها را بازبینی کنید، لیستی از این صفحات را آماده خواهید داشت و به راحتی می‌توانید صفحه موردنظر را پیدا کنید.

بزرگترین مزیت امر این است که می‌توانید هنگام ایجاد تغییرات در وب‌سایت خود، از فایل‌های Sitemap استفاده کنید تا به Google اطلاع بدهید که تغییراتی در وبسایت خود ایجاد کرده اید. این کار از اینکه منتظر بمانید تا Google صفحات شما را پیدا کند، خیلی بهتر خواهد بود.

با استفاده از ابزار کنسول جستجوی گوگل، می‌توانید Sitemap خود را مستقیماً به گوگل ارسال کنید و متوجه خواهد شد که این لیست از صفحات باید در مرحله بعدی خزیده شود. این طوری اطمینان حاصل می‌کند که هر صفحه مدت کوتاهی پس از ارسال توسط شما خزیده می‌شود، و نیازی نیست منتظر بمانید تا Google نقشه سایت شما را پیدا کند و متوجه برچسب‌‌های <lastmod> شود که ممکن است در یک صفحه باشد یا نباشد.

چگونه می‌توان نقشه سایت (سایت مپ) ایجاد کرد؟

برخی از وب سایت‌‌ها دارای نقشه‌‌های سایت هستند که به صورت خودکار به عنوان بخشی از سیستم آنها ساخته می‌شوند. به عنوان بزرگترین مثال از این سیستم، می‌توان مدیریت محتوای وردپرس (CMS) را نام برد که دارای یک فایل نقشه سایت است و به طور اتوماتیک به روز می‌شود.

برخی از افراد برای ساده‌تر کردن Sitemap وردپرس، از افزونه Yoast SEO برای وردپرس استفاده می‌کنند که صفحات، پست‌ها و غیره را بخش‌بندی می‌کند.

هر CMS سیستم مدیریت نقشه سایت خود را دارد؛ اگرچه برخی از سیستم‌‌ها ممکن است به یک افزونه نیاز داشته باشند.

موارد نادری وجود دارد که ممکن است یک CMS یک سیستم Sitemap داخلی نداشته باشد. ممکن است بخواهید نقشه سایت خود را به صورت دستی ایجاد کنید. در این حالت، می‌توانید Sitemap را در گوگل آپلود کنید تا بتواند هر صفحه جدید یا تغییرات انبوهی را که می‌تواند بخزد را پیدا کند.

  آموزش نصب گوگل آنالیتیکس در 5 گام | چگونه گوگل آنالیتیکس را برای سایت فعال کنیم؟

آموزش ایجاد سایت مپ

قبل از اینکه Sitemap خود را ایجاد کنید، می‌توانید با استفاده از ابزار برنامه ریزی مانند Slickplan و یک نمودار بصری از ساختار وب سایت خود، دید بهتری نسبت به ساختار سایتتان پیدا کنید. سپس می‌توانید ببینید که ساختار وب سایت شما چقدر خوب است و بخش بندی آن در چه سطحی قرار دارد و آیا نیازمند بهبود هست یا خیر.

1. استفاده از Screaming Frog برای خزش وب سایت.

نحوه ایجاد نقشه سایت -  استفاده از Screaming Frog برای خزش وب سایت.

آدرس دامنه وب سایت خود را در نوار ابزار وارد کنید و دکمه Start را کلیک کنید. بسته به حجم وب سایت شما، ممکن است این مرحله مدتی طول بکشد چون هر صفحه باید کشف و خزیده شود.

2. حذف هر URL ناخواسته.

نحوه ایجاد نقشه سایت - حذف هر URL ناخواسته.

پس از اتمام خزیدن، فهرست کامل URL‌‌ها را مرور کنید و به دنبال مواردی باشید که نمی‌خواهید در نقشه سایت خود قرار دهید. اگر URL‌‌هایی دارید که می‌خواهید حذف کنید، روی آنها کلیک راست کرده و گزینه Remove را انتخاب کنید. اگر دکمه Shift یا Ctrl (در ویندوز) را نگه دارید، می‌توانید چندین URL را برای حذف همزمان انتخاب کنید.

3. منوی نقشه سایت را باز کنید.

نحوه ایجاد نقشه سایت  - منوی نقشه سایت را باز کنید.

منوی نقشه سایت را در نوار ابزار باز کنید و “Sitemap XML” را انتخاب کنید. یک منو با چندین گزینه باز می‌شود. گزینه‌های پیش‌فرض شامل تنها نشانی‌های وب وضعیت 200 در نقشه سایت خواهد بود، اما می‌توانید صفحاتی با برچسب‌های noindex، صفحات صفحه‌بندی شده یا آنهایی که دارای ریدایرکت 301 هستند را انتخاب کنید.

زیر منوهای دیگر، مانند Last Modified، Priority، Change Frequency، Images، Hreflang به شما این امکان را می‌دهد که تگ‌‌های <changefreq>، <priority> و <lastmod> را مطابق با نیازهای وب سایت خود ویرایش کنید.

4. ذخیره سایت مپ‎

پس از اتمام ویرایش‌‌های خود، روی دکمه «Next» کلیک کنید تا منوی ذخیره باز شود. نوع فایل پیش فرض XML خواهد بود.

5. آپلود سایت مپ

حالا که نقشه سایت جدید خود را دارید، باید آن را در وب سایت آپلود کنید. از آنجایی که CMS هر وب سایت متفاوت خواهد بود، ممکن است در این مورد به کمک و مشورت یک متخصص نیاز داشته باشید.

  10 ابزار تحقیق کلمات کلیدی رایگان 2023 | وبسایت های انتخاب کلمه کلیدی برتر کدامند؟

بهترین افزونه‌‌های وردپرس برای ایجاد نقشه سایت کدامند؟

Yoast SEO :Yoast SEO یکی از محبوب ترین افزونه‌‌های سئو برای وردپرس است و دارای ویژگی ایجاد نقشه سایت است. با Yoast SEO می‌توانید به راحتی یک Sitemap ایجاد کنید که شامل تمام صفحات وب سایت شما می‌شود و همچنین یک نقشه سایت جداگانه برای تصاویر داشته باشد.

Rank Math: رنک مث نیز یک افزونه‌های مهم و مشهور سئو برای وردپرس محسوب می‌شود. با استفاده از این پلاگین، می‌توانید به راحتی یک نقشه سایت ایجاد کنید که تمام صفحات وب سایت شما را دربر بگیرد. رنک مث نقشه‌‌های سایت جداگانه ای برای دسته ها، برچسب‌‌ها و رسانه‌‌ها ارائه می‌دهد. برای آموزش کامل ایجاد نقشه سایت با رنک مث به این مقاله مراجعه کنید.

All in One SEO Pack: یکی دیگر از افزونه‌‌های محبوب سئو برای وردپرس، All in One SEO Pack است. با استفاده از این افزونه می‌توانید به راحتی یک نقشه سایت برای کلیه صفحات و پست‌ها و محتوای رسانه‌ای خود ایجاد کنید.

Google XML Sitemap Generator: از جمله افزونه‌های رایگان ایجاد نقشه سایت، می‌توانیمGoogle XML Sitemap Generator را نام ببریم. این پلاگین مفید به شما اجازه می‌دهد Sitemap Google XML را برای وب سایت خود ایجاد کنید.

5. Sitemap Generator Pro: اگر پلاگین پیشرفته تری برای تولید نقشه سایت وردپرسی می‌خواهید، Sitemap Generator Pro را به شما معرفی می‌کنیم. با این پلاگین می‌توان نقشه‌‌های سایت با گزینه‌‌های سفارشی سازی بیشتری ایجاد نمود که شامل فیلدها و مقادیر قابل شخصی سازی نیز خواهد بود.

سخن آخر

گوگل هیچ جریمه ای بابت نداشتن نقشه سایت تعیین نکرده است؛ اما اگر وب سایت شما یک سایت مپ بهینه داشته باشد، قطعاً ساخت آن برای شما فایده خواهد داشت. در حالت ایده آل، یک Sitemap زمانی برای شما مفید واقع می‌شود که سایت بزرگی داشته باشید و اگر در لینک سازی داخلی یا ساخت بک لینک سستی کرده باشید، باید به فکر بهینه سازی سایر بخش‌ها نیز بود. فقط به خاطر داشته باشید که بررسی نقشه سایت، قانونی نیست که گوگل خودش را موظف بداند از آن پیروی کند. بلکه سایت مپ بیشتر شامل مجموعه ای از اولویت‌‌ها و دستورالعمل‌‌هاست که گوگل می‌تواند در راستای تلاش‌‌ برای خزش و ایندکس کردن سایت شما، از آن استفاده کند.

  20 ایده راه اندازی کسب و کار در شهرهای کوچک

ایجاد نقشه سایت رایگان است و به مهارت فنی زیادی برای ساختن نیاز ندارد، پس همین امروز به فکر ساخت نقشه سایت خود باشید!

سوالات متداول

آیا می توانم سایت مپ را به صورت دستی ایجاد کنم؟

بله، سایت مپ را می‌توان به صورت دستی ایجاد کرد. برای این کار، بایستی از زبان XML استفاده کنید. فایل سایت مپ باید شامل یک سری تگ‌های خاص باشد که به موتورهای جستجو اطلاعات لازم در مورد صفحات سایت شما را بدهد.
برای مثال، از روند زیر پیروی کنید:
یک فایل جدید با پسوند XML ایجاد کنید.
در بالای فایل، تگ را اضافه کنید.
برای هر صفحه سایت خود، یک تگ اضافه کنید.
در تگ ، آدرس صفحه سایت خود را در تگ مشخص کنید.
می‌توانید از تگ‌های و برای مشخص کردن تاریخ آخرین تغییر صفحه و میزان تغییرات در آن استفاده کنید.
برای پایان دادن به فایل، تگ را اضافه کنید

چه نوع محتوایی را باید در سایت مپ قرار دهم؟

صفحاتی را در سایت مپ قرار بدهید که می‌خواهید در نتایج جستجو ظاهر شوند؛
یا محتوای مهمی ارائه می‌دهند؛
یا اغلب اوقات به‌روزرسانی می‌شوند.

چگونه سایت مپ را در سرچ کنسول ثبت کنم؟

وارد حساب سرچ کنسول خود شوید.
به بخش "Sitemaps" بروید.
دکمه "Add a new sitemap" را کلیک کنید.
آدرس سایت مپ خود را در فیلد مربوطه وارد کنید.
دکمه "Submit" را کلیک کنید.
پس از ثبت سایت مپ، سرچ کنسول آن را بررسی می‌کند. اگر سایت مپ شما صحیح باشد، سرچ کنسول وضعیت آن را به "Success" تغییر می‌دهد.

آیا ساخت سایت مپ برای سئو ضروری است؟

ساخت سایت مپ برای سئو ضروری نیست، اما می‌تواند به بهبود سئو سایت شما، بهبود ایندکس سایت، افزایش سرعت ایندکس و بهبود رتبه بندی کمک کند.

مطالب مرتبط
بهترین درگاه پرداخت فروشگاهی در سال 1403

درگاه پرداخت فروشگاهی: بهترین درگاه پرداخت اینترنتی برای سایت در سال ۱۴۰۳

یکی از برترین تسهیلاتی که اینترنت به جامعه مدرن ارائه داده است، ارائه درگاه پرداخت فروشگاهی محسوب‌ می‌شود. در دنیای […]

9 دقیقه مطالعه مشاهده
فروشگاه اینترنتی جواهرات

راه‌اندازی فروشگاه اینترنتی جواهرات و اکسسوری + 4 راه افزایش درآمد آنلاین شاپ اکسسوری

بوتیک‌ها از دیرباز به عنوان مقاصدی جذاب برای علاقمندان به مد و فشن شناخته شده‌اند. با تحولات دیجیتال و گسترش […]

10 دقیقه مطالعه مشاهده
نحوه مشتری مداری

نحوه مشتری مداری: رازهای طلایی برای راضی نگه داشتن مشتریان

با وجود تکرار مکرر عبارت‌هایی همچون «همیشه حق با مشتری است» یا «مشتری هرگز اشتباه نمی‌کند»، بسیاری از کسب‌وکارها همچنان […]

8 دقیقه مطالعه مشاهده
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x