تگ Canonical چیست؟ | اهمیت و کاربرد تگ کنونیکال در سئو
درک چیستی و نحوه عملکرد تگ کنونیکال (تگ Canonical) در سئو، یکی از ضروریترین اطلاعاتی است که به عنوان یک وبمستر یا بازاریاب دیجیتال، باید از آن آگاهی داشته باشید.
در این مقاله از نجوانت، به چیستی تگ کنونیکال (و سایر روشهای کنونیکالیزیشن) و تأثیر آنها بر URLهای کنونیکال خواهیم پرداخت تا بدانید چگونه میتوانید عملکرد وبسایت خود را بهسازی نمایید.
تگ کنونیکال چیست و چه میکند؟
یک تگ کنونیکال، تگی در سورس کد یک صفحه از سایت است که به موتورهای جستجو نشان میدهد یک کپی از صفحه وجود دارد. کاربرد تگ Canonical در سئو، کمک به موتورهای جستجو برای ایندکس کردن URL صحیح است. به این ترتیب از ایندکس شدن محتوای تکراری جلوگیری به عمل میآید.
URL کنونیکال چیست؟
وقتی چند نسخه کپی از یک وبسایت وجود داشته باشد، به نسخه ای که موتورهای جستجو مانند گوگل، آن را به عنوان نسخه اصلی انتخاب میکنند URL کنونیکال میگویند. این URL منتخب، در اولویت قرار میگیرد تا از نمایش داده شدن محتوای تکراری جلوگیری شود. تکرار، هیچ ارزشی برای نتایج جستجو ندارد و بنابراین بیهوده خواهد بود.
مثلاً این دو URL را ببینید.
- URL کنونیکال: https://example.com/blog/
- URL جایگزین:https://example.com/blog/?page=1
در این نمونه، احتمالاً گوگل URL کنونیکال را برای ایندکس و رتبه دهی انتخاب میکند. به صفحه کنونیکال، نسخه «اصلی»، «اولیه» یا «نماینده» هم گفته میشود.
دقت داشته باشید گوگل همیشه مطابق خواسته شما کار نمیکند. با این حال، روشهایی وجود دارد که میتوانید با استفاده از آنها، انواع تگ کنونیکال را به کار بگیرید و فرایند کنونیکالیزیشن را به نفع خود تغییر بدهید.
تگ کنونیکال (تگ Canonical) چیست؟
تگ کنونیکال که به صورت rel=”canonical” tag هم شناخته میشود، یک اسنیپت از کد HTML است که به شما اجازه میدهد از میان صفحههای تکراری و نیمههمسان، صفحه اصلی وبسایتتان را مشخص کنید.
در سئو، تگ Canonical به گوگل نشان میدهد کدام نسخه از سایت شما باید ایندکس شود و ارزش لینک (قدرت رتبه گیری) را دریافت کند تا در نتایج جستجو نمایش داده شود.
تگ کنونیکال چنین شمایلی دارد و در قسمتی از سورس کد <head> داخل HTML نمایش داده میشود.
<link rel="canonical" href="https://example.com/preferred-url-here/" />
معمولاً تگهای کنونیکال، از یک صفحه جایگزین به صفحه ترجیح داده شده اشاره دارند.
البته میتوان از تگهایی که به خودشان رفرنس میدهند نیز استفاده کرد. به عبارت دیگر، هر پیج کنونیکال بایستی یک تگ Canonical هم داشته باشد که به URL خودش اشاره کند. مانند مثال زیر:
جان مولر از گوگل، اهمیت تگهای کنونیکالی که به خود رفرنس میدهند را تایید میکند و چنین میگوید:
وجود تگ کنونیکالی که در صفحه به خودش رفرنس بدهد واجب نیست، اما به گوگل کمک میکند دقیقاً همان URL که شما میخواهید به عنوان کنونیکال انتخاب شود را برگزیند.
چرا باید از تگهای Canonical استفاده کنیم؟
تگهای کنونیکال، یکی از ابزارهای ارزشمند برای تکرارزدایی (deduplication) هستند. این تگها، به حل مشکلات ناشی از وجود محتوای تکراری یا صفحات شبه همسان که میخواهید نگهشان دارید، کمک میکنند.
اینطور درنظر بگیرید که انگلیسی امریکن و انگلیسی بریتیش، دو نسخه از یک صفحه باشند. URLهای پارامتری (مانند صفحات لیستی که فیلتر یا گزینههایی برای دسته بندی دارند) نیز از این دست محتوای تکراری به حساب میآیند.
چرا باید از محتوای تکراری اجتناب کنیم؟
وجود محتوای تکراری، میتواند موجب همنوع خواری (Cannibalization) صفحات شود. این امر هنگامی رخ میدهد که چندین صفحه روی یک سایت، بر سر رتبههای مشابه با یکدیگر به رقابت برخیزند و در این فرایند، به رنکینگ همدیگر آسیب بزنند.
با استفاده صحیح از تگ کنونیکال، گوگل ساختار سایت شما را درک کرده و بهترین نسخه صفحات تکراری را شناسایی میکند. به این ترتیب، مطمئن میشوید نسخهای که انتخاب کرده اید در نتایج جستجو نمایش داده میشود (و کاربران جستجوکننده هم به آن دسترسی دارند). به این ترتیب شانس دریافت کلیکهای بیشتری خواهید داشت، مخاطبان علاقه بیشتری به بازدید از محتوای شما نشان خواهند داد و در نهایت نرخ تبدیل بالاتری میگیرید.
افزون بر آن، قدرت رنکینگ صفحات جایگزین روی URLهای Canonical تقویت میشود و شانس دریافت رتبههای بالاتر افزایش مییابد.
تصور کنید جند بک لینک از دامینهای خارجی دارید که به صفحات تکراری اشاره دارند. اگر این صفحات کنونیکالایز شوند، گوگل همه آنها را به عنوان لینکهایی برای URL کنونیکال درنظر خواهد گرفت. ممکن است همه آنها درکنار هم، تأثیر مثبتی روی رنکینگ شما داشته باشند.
البته با انتشار جدیدترین الگوریتمها و آپدیتها، گوگل دیگر استفاده از تگ Canonical برای محتوای همنشر را توصیه نمیکند. در عوض، پیشنهاد میشود که پارتنرهای همنشر با استفاده از متاتگ مناسب، ایندکسینگ را مسدود کنند.
چه زمانی باید از کنونیکال تگ استفاده کنیم؟
وقتی محتوای همسان یا مشابه روی چندین URL وجود داشته باشد، استفاده از یک کنونیکال تگ اهمیت دوچندانی پیدا خواهد کرد. چند مورد از کاربردهای کنونیکال تگ شامل موارد زیر میشوند.
- با کمک این تگ میتوانید از URLهای مختلف به صفحه اصلی سایت خود برسید (مثلاً از www.sitename.com؛ sitename.com، www.sitename.com/index.html و امثال آن)؛
- میتوانید بدون نیاز به اسلش (/) در پس آدرس و حساسیت به بزرگ یا کوچک بودن کاراکترها، به صفحات دسترسی داشته باشید؛
- بازنویسی URL کمک میکند سرور تنها به یک ID توجه کند و نسخههای مختلف آدرس را بپذیرد؛
- IDها (مانند ID هر جلسه یا فیلتر محصولات) به کار میروند و تغییری در محتوا ایجاد نمیکنند؛
- محتوا در نسخههای مختلف ارائه میشود (مثل نسخه PDF، قابل چاپ و غیره)؛
- نسخههای HTTP از سایت وجود خواهد داشت؛
- URL همچنان در نسخه HTTP بدون رمزگذاری SSL قابل دسترسی خواهد بود؛
- محتوای افزوده روی وبسایتهای خارجی دیگر منتشر خواهد شد.
نحوه استفاده از تگ کنونیکال
برای استفاده از تگ Canonical در HTML، بایستی تگ rel=”canonical” را به قسمت <head> صفحه اضافه کنید. اما سیستم مدیریت محتوا (CMS) یا پلاگینی که برای این منظور استفاده میکنید، شاید آپشنی در اختیارتان بگذارد که بتوانید بدون نیاز به سروکله زدن با HTML، از این تگ استفاده کنید.
برای استفاده از تگ Canonical در وردپرس، پلاگین مخصوص این کار وجود دارد. میتوانید یکی از دو پلاگین رایج، یعنی Yoast SEO یا رنک مث را به کار بگیرید.
پلاگین Yoast SEO
اگر افزونه یواست را روی سایت وردپرسی خود دارید، به قسمت آپشنهای Yoast در هر صفحه یا پستی که میخواهید، بروید.
تب Advanced را باز کنید. در این قسمت، یک فیلد Canonical URL وجود دارد که در آن، URL کنونیکال صفحه قرار دارد.
پلاگین Rank Math SEO
اگر از پلاگین رنک مث SEO استفاده میکنید، به باکس رنک مث سئو در هر صفحه یا پستی که میخواهید بروید و تب Advanced را باز کنید.
در این بخش، فیلد Canonical URL قرار دارد و میتوانید از آن قسمت، URL موردنظر را برای صفحه وارد کنید.
روشهای دیگر استفاده از URLهای کنونیکال
معمولاً برای تعیین خصوصیات URLهای کنونیکال، از Canonical تگ استفاده میشود. اما روشهای دیگری هم برای این کار وجود دارد.
- استفاده از در هدر HTTP (برای اسناد غیرHTML گزینهای عالی خواهد بود)؛
- ریدایرکت صفحات تکراری به صفحات کنونیکال (برای صفحات تکراری که نمیخواهید آنها را نگه دارید)؛
- تهیه لیست URLهای کنونیکال در سایت مپ (بهترین روش برای همه وبمسترها)
اگر بدانید چه نوع کنونیکالیزیشن برای سایتتان مناسب است، میتوانید نحوه ظاهر شدن سایت خود در نتایج گوگل را کنترل کنید. به علاوه، با استفاده از Canonical تگ مناسب و صحیح، مشکلات ناشی از وجود صفحات تکراری را حل خواهد کرد.
در ادامه به هریک از این موارد نگاه دقیقتری خواهیم داشت.
استفاده از در هدر HTTP
با یک هدر rel=“canonical HTTP” میتوانید یک URL کنونیکال را از اسناد غیرHTML سوا کنید. برای مثال اگر یک نسخه pdf و یک doc از فایل خود در محیط آنلاین داشته باشید، به این شیوه میتوانید نسخهای که درنظر شما اولویت دارد را مشخص کنید.
البته بایستی بتوانید تنظیمات سرور را تغییر بدهید. برای این منظور، در فایل htaccess. کدی مشابه کد زیر را اضافه کنید :
Link: <https://www.example.com/downloads/filename.pdf>; rel="canonical"
ریدایرکت صفحات تکراری به صفحات کنونیکال
ریدایرکتهای URL، گوگل و کاربران را از یک صفحه به صفحه دیگر هدایت میکنند. اگر نمیخواهید نسخههای جایگزین صفحه را نگه دارید، ریدایرکت بهترین نوع تکرار است. البته نباید بزنید کل URLها را حذف کنید. برای نمونه، زمانی که نسخههای HTTP و HTTPS از یک صفحه را داشته باشید، این ترفند به کار شما خواهد آمد. گوگل ترجیح میدهد از نسخه HTTPS استفاده کند. این امر به تاثیر کنونیکال تگ در سئو نیز کمک شایانی میکند.
تهیه فهرست URLهای کنونیکال در سایت مپ
به گفته گوگل، تمام صفحاتی که داخل سایت مپ لیست شده باشند، کنونیکال فرض خواهند شد. به عبارت دیگر، فکر خوبی است که URLهای کنونیکال (و صفحات غیرتکراری) را تنها در سایت مپ خود قرار بدهید و باقی URLهای جایگزین را به حال خود بگذارید.
البته اگر صفحات کپی را داخل سایت مپ بگذارید بمانند اتفاقی نمیافتد. گوگل تصمیم میگیرد کدام نسخه را کنونیکال درنظر بگیرد. اما اگر URL ترجیحی خود را داخل سایت مپ نیاورید ممکن است به مشکل بخورید. پس همیشه سایت مپ را آپدیت کنید.
سخن آخر
تگ کنونیکال، یک تگ HTML است که به موتورهای جستجو کمک میکند تا نسخه اصلی یک صفحه را از بین نسخههای تکراری یا شبیه به آنها تشخیص دهند. این تگ، نقش مهمی در بهبود سئوی سایت دارد.
با استفاده از تگ کنونیکال، میتوانید به موتورهای جستجو اطلاع دهید که کدام صفحه از سایت شما نسخه اصلی است و سایر نسخههای آن، تکراری یا شبیه به آن هستند. این امر باعث میشود که موتورهای جستجو به نسخه اصلی صفحه شما اعتبار بیشتری دهند و آن را در نتایج جستجو بالاتر قرار دهند. اگر به دنبال دریافت ترافیک ارگانیک بالاتر و نرخ تبدیل بیشتر هستید، از تگ Canonical غافل نشوید.
سؤالات متداول
کاربرد تگ Canonical چیست؟
تگ Canonical یک تگ HTML است که به موتورهای جستجو کمک میکند تا نسخه اصلی یک صفحه را از بین نسخههای تکراری یا شبیه به آنها تشخیص دهند. این تگ، نقش مهمی در بهبود سئوی سایت دارد.
با استفاده از تگ کنونیکال، میتوانید به موتورهای جستجو اطلاع دهید که کدام صفحه از سایت شما نسخه اصلی است و سایر نسخههای آن، تکراری یا شبیه به آن هستند. این امر باعث میشود که موتورهای جستجو به نسخه اصلی صفحه شما اعتبار بیشتری دهند و آن را در نتایج جستجو بالاتر قرار دهند.
تگ کنونیکال در وردپرس چگونه استفاده می شود؟
برای استفاده از تگ Canonical در وردپرس میتوانید به صورت دستی تگ را وارد سورس کد سایت خود نمایید، یا از پلاگینهایی مانند یواست و رنک مث بهره ببرید.
آیا باید از تگ Canonical برای همه صفحات تکراری استفاده کنم؟
خیر، لزومی ندارد که از تگ Canonical برای همه صفحات تکراری استفاده کنید. فقط در صورتی باید از تگ Canonical استفاده کنید که دو یا چند صفحه از سایت شما محتوای یکسان یا مشابهی داشته باشند.
آیا میتوانم از تگ Canonical برای صفحاتی که محتوای آنها مشابه است، استفاده کنم؟
بله، میتوانید از تگ Canonical برای صفحاتی که محتوای آنها مشابه است، استفاده کنید. در واقع، استفاده از تگ Canonical برای صفحاتی که محتوای مشابهی دارند، میتواند به بهبود سئوی سایت شما کمک کند.
آیا میتوانم از تگ Canonical برای صفحاتی که محتوای آنها از نظر ساختار متفاوت است، استفاده کنم؟
موتورهای جستجو از تگ Canonical برای تشخیص نسخه اصلی یک صفحه استفاده میکنند. اگر دو یا چند صفحه از سایت شما محتوای ساختاری متفاوتی داشته باشند، استفاده از تگ Canonical به موتورهای جستجو اطلاع میدهد که کدام صفحه نسخه اصلی است. این امر به موتورهای جستجو کمک میکند تا نسخه اصلی صفحه را در نتایج جستجو بالاتر قرار دهند.