کمپین دیجیتال مارکتینگ چیست؟| برند خود را در ذهن مخاطبان ماندگار کنید
یک بازاریاب دیجیتال یا همان دیجیتال مارکتر، رهبر بازاریابی است که از پلتفرمها و کانالهای آنلاین برای تارگت زدن مشتریان، ایجاد آگاهی و برندسازی و ترویج محصولات و خدمات مختلف شرکتش استفاده میکند. دیجیتال مارکترها، کمپینهای دیجیتال مارکتینگ را راه اندازی میکنند تا بهتر و سریعتر به اهداف خود دست پیدا کنند. اگر علاقه مند به دیجیتال مارکتینگ هستید، درک کمپینهای بازاریابی دیجیتال و نحوه ایجاد آنها بسیار مهم خواهد بود.
در این مقاله از وبلاگ نجوانت، کمپین دیجیتال مارکتینگ را تعریف میکنیم و تفاوتهای آن با کمپین بازاریابی سنتی را توضیح میدهیم. سپس انواع مختلف کمپین بازاریابی دیجیتال را فهرست میکنیم و به این سوال پاسخ میدهیم: «حالا چطوری کمپین دیجیتال مارکتینگ راه بیندازیم؟!»
کمپین دیجیتال مارکتینگ چیست؟
کمپین بازاریابی دیجیتال یک استراتژی بازاریابی است که محصولات یا خدمات یک شرکت را از طریق پلتفرمهای آنلاین و کانالهای دیجیتال تبلیغ میکند. شرکتها از کمپین دیجیتال مارکتینگ برای اهداف مختلفی مانند جلب توجه مخاطبان و برندسازی، افزایش ترافیک وب یا تعامل یا اشتراکگذاری اطلاعات در مورد یک محصول جدید استفاده میکنند. بازاریابی دیجیتال موثر، میتواند دید و درآمد کلی یک برند را بهبود ببخشد.
تفاوت کمپین بازاریابی دیجیتال با بازاریابی سنتی
هر دو نوع روش بازاریابی، یعنی کمپین تبلیغات دیجیتال و کمپین سنتی، یک شرکت را به مشتریان احتمالی متصل میکنند. چند تفاوت بین این نوع کمپینها وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم داشت.
- نوع تبلیغات: تفاوت اصلی بین این دو کمپین، نوع تعامل است. به عنوان مثال، در کمپین دیجیتال مارکتینگ از پلتفرمهای آنلاین استفاده میشود، اما کمپینهای سنتی از ابزارهای آفلاین و فیزیکی دیگری مانند بیلبورد یا تبلیغات چاپی استفاده میکنند.
- مقرون به صرفه بودن: در مقایسه با کمپینهای سنتی، کمپین دیجیتال مارکتینگ اغلب هزینه کمتری میطلبد. یک کمپین دیجیتال به شما امکان میدهد با مصرف کنندگان در پلتفرمهای دیجیتالی رایگان یا کم هزینه ارتباط برقرار کنید. از سوی دیگر، یک کمپین سنتی معمولاً هزینه بیشتری دارد چون معمولاً برای پلت فرم چاپی که استفاده میکنید باید هزینه ای هم بپردازید.
- تعامل سریع و بدون فوت وقت: یک کمپین بازاریابی دیجیتال به شما امکان میدهد در زمان واقعی و سریع با مشتریان تعامل داشته باشید. به همین دلیل، در مقایسه با کمپینهای بازاریابی سنتی، میتوانید به موقع به مصرف کنندگان دسترسی پیدا کنید.
انواع کمپین دیجیتال مارکتینگ
انواع کمپین های دیجیتال مارکتینگ در دنیا وجود دارند. معروفترین و پرکاربردترین کمپینهای دیجیتال مارکتینگ عبارتند از:
- کمپینهای جذب مشتری: این کمپینها مناسب شرکتهایی هستند که سعی در گسترش و رشد در حوزه فعالیتی خود دارند. کمپین جذب مشتری به شما امکان میدهد مشتریان بالقوه ای را هدف قرار دهید که ممکن است به خدمات شما علاقه مند شوند، یا به طور کلی با جامعه هدف خریداران شما همخوانی داشته باشند.
- کمپینهای تبدیلی: یک کمپین تبدیل، به شما کمک خواهد کرد تا ترافیک وب سایت را به فروش تبدیل کنید. تمرکز این گونه کمپینها بر جذب مشتریان بالقوه و افزایش فروش است. همزمان، مخاطبان را نیز تشویق میکنند تا اقدامات خاصی مانند ثبت نام در اشتراک خبرنامه انجام دهند.
- کمپینهای بازاریابی حفظ اعتماد: این کمپینها به شما کمک میکنند تا برند خود را از طریق حفظ مشتری رشد بدهید. وقتی برای مشتریان خود ارزش قائل باشید، آنها بیشتر به برند شما اعتماد خواهند داشت و به برند شما وفادار خواهند ماند.
چگونه یک کمپین دیجیتال مارکتینگ راه اندازی کنیم؟
برای ارتباط موثر با مشتریان، خیلی مهم است که از طریق کانالهای دیجیتال مختلف با آنها ارتباط برقرار کنید. با طی مراحل زیر میتوانید یک کمپین تبلیغات دیجیتال مؤثر تشکیل بدهید که در عین پویایی، بر اهداف شما تمرکز داشته و در نهایت جامعه هدف را به سوی شما سوق بدهد.
1. پرسونای خریدار را بشناسید.
قبل از ایجاد یک کمپین بازاریابی دیجیتال، مهم ترین گام این است که مشتریان خود را در نظر بگیرید و بکوشید تا در مورد آنها بیشتر بدانید. به عنوان یک بازاریاب دیجیتال، این کار به شما کمک میکند که بدانید شرکت شما با چه مشتریانی طرف خواهد بود. به عنوان مثال، باید بدانید که چه کسی در کمپین آنلاین مارکتینگ ایمیلهای شرکت شما را باز میکند یا به وب سایت شما سر میزند. هنگامی که درباره مشتریان خود اطلاعات بیشتری کسب کردید، باید چند پرسوناایجاد کنید که نشان دهنده مشتری ایده آل شما باشند.
2. درباره نگاه مصرف کنندگان و رفتار آنها تحقیق کنید.
یادگیری در مورد رفتار گذشته مشتریان، میتواند به شما در پیش بینی اقدامات بعدی آنها کمک کند. اگر درباره حرکت بعدی مشتریان خود ایده مشخصی داشته باشید و بتوانید حدس بزنید که در مرحله بعدی چه کاری انجام خواهند داد، در راستای شخصی سازی کمپین دیجیتال مارکتینگ به خودتان لطف بزرگی کرده اید!
از این بینش برای راه اندازی کمپین دیجیتال مارکتینگ آینده خود استفاده کنید. به عنوان مثال، شاید بخواهید بر اساس اقدامات قبلی مشتریان خود، تصمیم بگیرید یک کد تخفیف در یک حساب رسانه اجتماعی یا از طریق ایمیل ارائه دهید. به طور کلی، پیشبینی حرکت بعدی مشتریان میتواند به شما در ایجاد یک کمپین بازاریابی دیجیتال قویتر و موفقتر کمک کند.
3. اهداف خود را تعیین کنید.
برای تعیین اهداف، طبق اصول SMART پیش بروید. اهداف شما باید ویژگیهای زیر را داشته باشند:
- Specific: مشخص و واضح؛
- Measurable: قابل اندازه گیری؛
- Achievable: قابل دستیابی؛
- Relevant: مرتبط با کسب و کار شما باشند؛
- Time-bound: دارای محدودیت زمانی.
اطمینان حاصل کنید که اهداف پویش بازاریابی شما، منعکس کننده اهداف کلی شرکت شما باشند. علاوه بر این، اطمینان حاصل کنید که حتماً میتوانید با استفاده از ابزارهای مختلف، سطح موفقیت خود در راستای تلاش برای دستیابی به اهداف مختلف را اندازه گیری کنید. این امر میتواند به شما کمک کند برای هر مشکلی که در مسیر حصول اطمینان از تکمیل هدف ایجاد میشود، راه حلهایی پیدا کنید.
4. کانالهای دیجیتالتان را مرور کنید.
همانطور که کانالها و منابع دیجیتال فعلی خود را ارزیابی میکنید، در نظر بگیرید که میخواهید کدام یک را برای استراتژی کمپین دیجیتال مارکتینگ خود استفاده کنید. موارد زیر را در نظر بگیرید:
- رسانههای تحت مالکیت: این دسته از رسانهها متعلق به هر دارایی دیجیتالی هستند که برند یا شرکت شما در حال حاضر مالک آنهاست و کنترلشان میکند. این دسته رسانهها میتوانند شامل هر وب سایت یا حساب رسانههای اجتماعی باشند که تحت کنترل شرکت شما قرار دارند.
- رسانههای اکتسابی: این رسانهها مربوط به هر گونه شناخت، معرفی، ارتباط یا آشنایی با کسب و کار شماست، حال ممکن است از طریق بازاریابی مستقیم رخ داده یا از یک مخاطب به مخاطب دیگر منتقل شده باشد. به عنوان مثال، پستهای مهمان در یک وبلاگ دیگر نمونهای از رسانههای اکتسابی هستند.
- رسانه پولی: رسانه پولی، دارایی یا کانالی است که برای جلب توجه پرسونای خریدار در آن پول خرج میکنید. این مورد میتواند شامل تبلیغات پولی یا پستهای حمایتشده باشد – اساساً هر چیزی که شامل پرداخت در ازای نمایش یا دیده شدن برند باشد، در دسته رسانه پولی قرار میگیرد.
5. برای هر کمپین برنامه ریزی کنید.
هنگامی که کانالهای دیجیتال فعلی خود و نحوه استفاده از آنها را در نظر گرفتید، برنامه ریزی هر کمپین را شروع کنید. مثلاً با بررسی و برنامه ریزی کمپینهای رسانه ای خود، کار را شروع کنید. به طور معمول، این مرحله شامل تولید محتوایی مانند پست وبلاگ، پادکست یا اینفوگرافیک خواهد بود. ایجاد محتوا میتواند بازدیدکنندگان وب سایت شما را به مشتریانتان تبدیل کند و وضعیت دیده شدن وب سایت شما را بهبود ببخشد. در کنار تولید محتوا، محتوای موجود خود را بر اساس اهداف فعلی خود بازبینی کنید و برنامه ای برای دستیابی به این اهداف ایجاد کنید.
6. عناصر کمپین خود را جمع آوری کنید.
پس از برنامه ریزی برای هر بخش از طراحی کمپین دیجیتال مارکتینگ، بنشنید همه آنها را در کنار همدیگر قرار بدهید تا تصویری کلی به دست بیاورید. هر عنصر، به ایجاد استراتژی کلی بازاریابی دیجیتال شما کمک خواهد کرد. همانطور که کمپین تبلیغات دیجیتال خود را مرور میکنید، مطمئن شوید که تمامی مراحل لازم برای مارکتینگ را آماده کرده اید: پرسونای خریدار، تعیین اهداف بازاریابی دیجیتال، رسانههای تحت مالکیت، اکتسابی و پولی موجود و برنامه یا هدف ایجاد محتوا.
ویژگیهای یک کمپین دیجیتال مارکتینگ خوب چیست؟
یک کمپین بازاریابی دیجیتال خوب، به اهداف خود دست مییابد و در عین حال تجربه کاربری مثبتی را برای مخاطبان هدف فراهم میکند. در ادامه چند عنصر از اصول راه اندازی کمپین دیجیتال مارکتینگ را نام برده ایم که به موفقیت یک کمپین بازاریابی دیجیتال کمک میکنند:
- اهداف واضح: یک کمپین بازاریابی دیجیتال باید اهداف بازاریابی مشخص، قابل اندازه گیری و همسو با اهداف کلی کسب و کار داشته باشد.
- تعریف مخاطب هدف: بایستی بدانید که هدف کمپین چه کسی است و پیام کمپین خود را متناسب با جامعه هدف، طرح ریزی و اصلاح کنید. علاوه بر این، درک نقاط مشترک و مشکلات، علایق و رفتار جامعه هدف نیز بخشی از این امر خواهد بود.
- رویکرد استراتژیک: انتخاب کانالهای دیجیتال مناسب، تولید محتوا، و تعریف پیام و پیشنهادات همگی اجزای رویکرد استراتژیک شما خواهند بود. علاوه بر این، انتخاب تاکتیکهای بازاریابی مناسب که با مخاطبان هدف همسو باشد نیز بی نهایت اهمیت خواهد داشت.
- محتوای با کیفیت: تکیه بر کپی رایتینگ، تصاویر، ویدئو و سایر عناصر تعاملی و مولتی مدیا، برای جلب توجه مخاطب و درگیر نگه داشتن آنها مؤثر خواهند بود.
- ثبات: استفاده از پیام یکسان در تمام کانالهای دیجیتال، تجربه ای یکدست و منسجم برای مخاطب ایجاد میکند. به علاوه در شناخت برند نیز مؤثر است و توجه بازدیدکنندگان را به سوی شما جلب خواهد کرد.
- CTA: دعوت به اقدام یا Call to Action، مخاطب را تشویق میکنند که اقدامی انجام دهد. حال این اقدام میتواند کاری مانند پر کردن فرم باشد، یا ثبت سفارش خرید یا اشتراک در خبرنامه.
- تجزیه و تحلیل و بهینه سازی: کمپین شما باید به طور مداوم بر اساس دادهها و بازخوردها نظارت، آزمایش و بهینه سازی شود تا بهترین بازگشت سرمایه ممکن را تضمین کند.
نمونههایی از کمپین دیجیتال مارکتینگ
کوکاکولا: Share a Coke
کمپین کوکاکولا تحت عنوان «Share a Coke» ایجاد شد تا مردم را تشویق کند تا یک کوکاکولا را با دوستان و عزیزان خود به اشتراک بگذارند و با برند ارتباط برقرار کنند. کوکاکولا با افزودن نامهای جدید، پیامهای شخصیسازیشده و حتی VR به بطریها و قوطیهای خود، کمپین را گسترش داد. علاوه بر این، Share a Coke در استرالیا در سال 2011 راه اندازی شد و از آن زمان به بیش از 100 کشور در سراسر جهان گسترش یافته است.
هدف کمپین، این بود که خریداران هیجان زده با مشاهده نام خود، عزیزانشان یا برند فیلم و سریال مورد علاقه شان، عکسهایی از بطریها و قوطیهای کوکاکولا خود را در رسانههای اجتماعی به اشتراک بگذارند. همین کار، سر و صدای زیادی برای کوکاکولا ایجاد کرد. علاوه بر این، کمپین تبلیغات دیجیتال کوکاکولا باعث افزایش فروش و سودآوری برند شد.
ALS: چالش سطل آب یخ
چالش سطل یخ ALS یک پدیده وایرال در تابستان 2014 بود که مثل بمب در فضای رسانههای جمعی صدا کرد. این چالش مردم را تشویق میکرد تا یک سطل آب یخ را روی خود بریزند، یک ویدیو ضبط کنند و دیگران را هم به چالش بکشند. این کمپین، آگاهی و بودجه را برای ALS یا اسکلروز جانبی آمیوتروفیک، که به عنوان بیماری لو گریگ نیز شناخته میشود، افزایش داد. توجه گسترده ای نسبت به این کمپین جلب شد.
علاوه بر این، بسیاری از افراد مشهور مانند سیاستمداران و شخصیتهای مشهوری از جمله بیل گیتس، اپرا وینفری و مارک زاکربرگ در آن شرکت کردند. در توییتر، هشتگ IceBucketChallenge بیش از 1.2 میلیون بار استفاده شد. همچنین، ویدیوهای این چالش بیش از 10 میلیارد بار مشاهده شدند که در نوع خود رکورد بزرگی است.
موفقیت این کمپین که مفهوم ساده و در عین حال سرگرم کننده و جذابی داشت، حاکی از قدرت رسانههای اجتماعی در گسترش آگاهی و ارتباط عاطفی هدفمند بین مردم بود. چالش سطل یخ نشان میدهد که چگونه رسانههای اجتماعی میتوانند در افزایش آگاهی و جمعاوری بودجه برای یک هدف ارزشمند مفید باشند.
استراتوس ردبول
در سال 2012 ردبول کمپین «Stratos» را برای تبلیغ نوشیدنی انرژی زا راه اندازی کرد. در این کمپین، چتربازان حرفه ای از ارتفاع فوق العاده زیاد پرش انجام میدادند. فلیکس باومگارتنر چترباز اتریشی، این کار را از یک کپسول که از یک بالون هلیومی در ارتفاع 24 مایلی از سطح زمین معلق بود انجام داد. نمایش او در پخش زنده و تبلیغات رسانههای اجتماعی نیز پوشش داده شد.
«Stratos» که به عنوان یکی از موفق ترین و خلاقانه ترین کمپینهای دیجیتال مارکتینگ قرن بیست و یکم در نظر گرفته میشود، در نوع خودش موفقیت بزرگی بود. این کمپین بر ارزشهای برند ردبول برای ماجراجویی، هیجان و فراتر رفتن از مرز تواناییهای انسانی تاکید داشت. علاوه بر این، قدرت ایجاد محتوای به یاد ماندنی و الهام بخش را که از نظر احساسی با مردم ارتباط برقرار میکند، را بیشتر نشان داد.
سخن آخر
در دنیای پر شتاب و تکنولوژی محور امروزی، بازاریابی دیجیتال برای هر استراتژی بازاریابی موفق ضروری خواهد بود. کسب و کارها به مخاطبان هدف خود میرسند و با کمپین دیجیتال مارکتینگ مناسب، آگاهی از برند و فروش را افزایش میدهند. کمپین دیجیتال مارکتینگ موفق، توجه عموم را به خود جلب کرده و سر و صدای زیادی به پا میکند.
یک کمپین بازاریابی دیجیتال عالی میتواند توجه مردم را به خود جلب کند، جنجال راه بیندازد و آگاهی و فروش برند را افزایش دهد. علاوه بر این، این کمپینها اغلب از رویکردهای خلاقانه و نوآورانه برای جذب مخاطبان و ایجاد ارتباطات عاطفی با مشتری استفاده میکنند. روشهای داینامیک و به خصوص ترفندهایی که منجر به تحریک احساسات عمومی و همدردی میشوند، بهترین تأثیر را در موفقیت کمپین دیجیتال مارکتینگ خواهند داشت.
سؤالات متداول
انواع کمپین های دیجیتال مارکتینگ کدامند؟
انواع بسیار متنوعی از کمپین های دیجیتال مارکتینگ وجود دارد که میتوانید برای رسیدن به اهداف بازاریابی خود از آنها استفاده کنید. برخی از محبوب ترین انواع کمپین های دیجیتال مارکتینگ عبارتند از کمپین بازاریابی محتوا، کمپین رسانه های اجتماعی، کمپین بازاریابی PPC، کمپین ویدیو مارکتینگ و کمپین اینفلوئنسر مارکتینگ.
چگونه یک کمپین دیجیتال مارکتینگ موفق ایجاد کنیم؟
برای ایجاد یک کمپین دیجیتال مارکتینگ موفق، باید مراحل زیر را دنبال کنید:
اهداف خود را مشخص کنید.
مخاطبان هدف خود را شناسایی کنید.
کانال های مناسب را انتخاب کنید.
پیام خود را برسانید.
محتوای جذاب ایجاد کنید.
کمپین را اجرا کنید.
نتایج خود را ارزیابی کنید.
چگونه کمپین های دیجیتال مارکتینگ را ارزیابی کنیم؟
ارزیابی کمپین های دیجیتال مارکتینگ به شما کمک می کند تا ببینید که کمپین شما چقدر موفق بوده است و در صورت لزوم، تغییراتی در استراتژی خود ایجاد کنید. برای ارزیابی کمپین های دیجیتال مارکتینگ، باید شاخص های کلیدی عملکرد (KPI) را تعیین کنید. KPI ها معیارهایی هستند که موفقیت کمپین شما را اندازه گیری می کنند. برخی از KPI های رایج برای کمپین های دیجیتال مارکتینگ عبارتند از:
آگاهی از برند؛
ترافیک وب سایت؛
مخاطبان هدف؛
مخاطبین بالقوه؛
فروش.
هزینه کمپین های دیجیتال مارکتینگ چقدر است؟
هزینه کمپین های دیجیتال مارکتینگ می تواند بسیار متفاوت باشد. عوامل مختلفی بر هزینه کمپین های دیجیتال مارکتینگ تأثیر می گذارند، از جمله:
نوع کمپین (برخی از انواع کمپین های دیجیتال مارکتینگ، مانند تبلیغات PPC، هزینه بیشتری نسبت به سایر انواع کمپین ها دارند)؛
کانال های دیجیتالی؛
وسعت دامنه جغرافیایی؛
مدت زمان؛
سطح تخصص مورد نیاز.