بازاریابی محتوا (Content Marketing) چیست؟
یکی از استراتژیهای جذب، علاقه مند سازی و حفظ مخاطبان، استراتژی بازاریابی محتوا (کانتنت مارکتینگ) است. با این روش میتوانید حوزه تخصصی خود را گسترش بدهید و شهرت بیشتری به برند خود ببخشید. در نهایت، کاربران کسب و کار شما را به خاطر خواهند سپرد و به مشتریان ثابت تبدیل خواهند شد.
یک استراتژی برای بازاریابی محتوا، برند شما را به عنوان پیشرو یک ایده معرفی میکند و با تولید و انتشار محتوا به روشهای مختلف، اعتماد مشتری را به شما جلب مینماید. بازاریابی محتوا، نوعی بازاریابی داخلی است که مشتریان را به سوی شما جذب کرده و حس وفاداری در آنها ایجاد مینماید. در نتیجه این استراتژی برای حفظ مشتریان بسیار مفید خواهد بود. در مقاله امروز نجوانت به این موضوع بیشتر خواهیم پرداخت. همراه ما باشید.
تعریف بازاریابی محتوا؛ کانتنت مارکتینگ (Content marketing) چیست؟
کانتنت مارکتینگ یا بازاریابی محتوا، به معنای ایجاد و انتشار محتوای مفید و مرتبط است. حالا پلتفرم شما میتواند یک وبلاگ باشد یا سایت خبری، پستی که داخل شبکه اجتماعی میگذارید و امثال آن. مخاطبان شما، مشتریان فعلی و مشتریان بالقوه خواهند بود. اگر بازاریابی محتوا را به درستی انجام بدهید، محتوایی که تولید نموده اید گویای تخصص شما در زمینه فعالیتتان خواهد بود. مخاطبان نیز درک خواهند کرد که شرکت شما، برای مخاطبان و کسانی که از خدمات بهره میبرند ارزش واقعی قائل است.
استفاده مداوم از روشهای بازاریابی مداوم، ارتباط بهینه بین شما و مشتریان فعلی و مخاطبان جدید به وجود میآورد که در راستای جذب آنها میکوشید. وقتی مخاطبین شما، کسب و کارتان را به عنوان یک شریک درنظر بگیرند که خواهان موفقیتشان باشد، روی شما به عنوان یک منبع ارزشمند حساب میکنند و زمانی که نیاز به راهنمایی و مشورت داشته باشند به سراغ شما میآیند. در نتیجه، احتمال اینکه در زمان خرید شما را انتخاب کنند بیشتر خواهد شد.
بازاریابی محتوا، تاکتیک آسانی است که کارایی آن ثابت شده. به علاوه، مزیت رقابت پذیری نیز برای شما به همراه خواهد داشت. بیایید ببینیم دیتای آمار، راجع به کانتنت مارکتینگ چه میگویند:
بازاریابی محتوا چه اهمیتی دارد؟
- کسب و کارها و وبلاگهایی که به بازاریابی محتوا بها میدهند، 60 درصد بیش از دیگران مورد توجه قرار میگیرند.
- 76 درصد از بازاریابان تجارت به تجارت (B2B) اظهار دارند که بازاریابی محتوا B2B، باعث افزایش علاقمندی مشتریان شده و توجه بیشتری را به سمت کسب و کار جلب میکند.
- 88 درصد افراد جامعه، به ویدیوهایی که در راستای تبلیغات و برندسازی برای یک خدمت یا محصول خاص تولید میشوند بازخورد مثبتی نشان میدهند.
چگونه از استراتژی بازاریابی محتوا (Content marketing) بهره ببریم؟
کانتنت مارکتینگ بهینه، به روشهای متعددی برای کسب و کار شما مفید واقع میشود. اگر اجرای این استراتژی را به درستی انجام بدهید نتایج مطلوبی خواهید گرفت.
- دیده شدن در عرصه آنلاین. استراتژی بازاریابی محتوا، به شما کمک خواهد کرد تا مشتریان و بازدیدکنندگان بیشتری را جذب کنید؛ خصوصاً زمانی که مردم برای حل مشکلات خاصی به دنبال راه حل باشند. ارائه محتوای آموزنده و آگاهی مناسب درباره موضوعات مخصوصی که مخاطبان در جستجوی آنها باشند، کمک خواهد کرد تا در عرصه آنلاین بهتر و بیشتر دیده شوید. در نتیجه کاربران بیشتری از وب سایت یا حساب کاربری شما در شبکههای اجتماعی بازدید خواهند کرد.
- جذب مشتریان بالقوه بیشتر. وقتی محتوای شما ترافیک بالاتری به ارمغان بیاورد، مشتریان بالقوه بیشتری نیز به سمت شما هدایت خواهند شد. آموزش به مشتریان نقش مهمی در اعتمادسازی دارد و باعث میشود مخاطبان بتوانند به راحتی از خدمات کسب و کار شما بهره ببرند. در نتیجه، مشتریان بالقوه بیشتری کسب نموده و به تدریج، با خریداران بیشتری ارتباط برقرار میکنید.
- وفاداری مخاطبان. وفاداری مشتریان، بخش مهمی از مارکتینگ است. هرچه مشتریان شما وفادارتر باشند، تعداد خریدهای آنها افزایش خواهد یافت. ارائه محتوای مناسبی که اطلاعات مفیدی به مخاطب بدهد، اعتماد آنها را جلب میکند تا شما را به عنوان یک برند محبوب و پیشرو درنظر بگیرند.
- افزایش مقبولیت. بازاریابی محتوا برای افزایش مقبولیت شما، یک استراتژی ایده آل خواهد بود. کانتنت مارکتینگ نه تنها بین شما و مشتریان اعتماد ایجاد میکند بلکه برند شما را به عنوان یک نیروی قابل اعتماد و مورد قبول در زمینه فعالیت مربوطه در ذهن مخاطبان ثبت خواهد کرد.
عملکرد کانتنت مارکتینگ چگونه است؟
کسب و کار شما، به یاری بازاریابی محتوا مشتریان جدید و بالقوه را جذب خواهد کرد. به این ترتیب زمانی که کاربر در صدد خرید محصول یا خدمت خاصی باشد، به سمت شما هدایت خواهد شد و خرید را انجام خواهد داد.
برای استفاده مؤثر از کانتنت مارکتینگ، بایستی در هر مرحله از چرخه فروش به درستی منظور را به مشتری برسانید. بنابراین بایستی در تمام مراحل که شامل آگاهی سازی، انگیزه بخشی و خرید میشود، اطلاعات مناسب و درستی به مشتری بدهید. نگران نباشید، به اندازه ای که به نظر میرسد پیچیده نیست. اگر به روش زیر از بازاریابی محتوا استفاده کنید، کار راحت خواهد شد.
کمپانیهای موفق، در هر مرحله چرخه فروش به این شیوه از کانتنت مارکتینگ استفاده میکنند تا مشتریان را علاقمند و ترغیب به خرید نمایند.
1. مرحله اطلاع رسانی در کانتنت مارکتینگ
در اولین مرحله از چرخه فروش، بایستی تمرکز محتوای خود را بر دغدغههای اصلی مشتریان قرار بدهید. درباره اهداف و نیازهای آنها فکر کنید، چالشهایی که مشتریان را درگیر میکند بسنجید و سوالاتی بپرسید تا بهتر بتوانید با مخاطبان خود ارتباط بگیرید. بازاریابی محتوا باید در مرحله اطلاع رسانی، با هدف آموزش و ارائه راهنمایی برای چگونگی انجام کارها انجام شود. فروش را برای مرحله آخر بگذارید.
بهترین محتوا برای مرحله اطلاع رسانی، محتوایی است که شامل انواع مقالات، کتاب الکترونیکی، ویدیو و خبر باشد.
مثلاً یک رستوران میتواند یک پست درباره منوی پیشنهادی جشن فارغ التحصیلی مناسب بهار ارائه بدهد. یا یک شرکت معماری، با عرضه کتاب الکترونیکی درباره سوالات متداول مشتریان قبل از استخدام یک معمار، توجه مخاطبان را به خدمات خود جلب میکند.
2. مرحله انگیزه سازی
در مرحله انگیزه سازی، محتوای شما بایستی ترکیبی از اطلاعات مفید و مارکتینگ را ارائه بدهد. در این مرحله بکوشید تا به مخاطبان خود بیاموزید که به دنبال چه خصوصیات و امکاناتی باشد تا دغدغههای خود را رفع کند. بعد به امکانات و خدماتی که خودتان ارائه میدهید بپردازید تا مخاطب مطمئن شود که با شما، میتواند نیاز خود را رفع کند. البته محتوای شما بایستی هم راستا با خدماتی باشد که کسب و کارتان ارائه میدهد.
بهترین محتوا برای این مرحله، محتوایی است که شامل بررسیهای موردی باشد. مقالات توضیح چگونگی انجام کارها، ویدیوهای معرفی محصول و خدمات و چک لیست و صفحه کاری، گزینههای خوبی برای این مرحله از کانتنت مارکتینگ خواهند بود.
برای مثال، شرکتی که در زمینه ساخت چشم انداز و فضای سبز کار میکند میتواند مقاله ای با عنوان «اشتباهات رایج مشتریان هنگام استخدام متخصص فضای سبز» منتشر کند. یا یک شرکت خدمات کترینگ، موارد موفقی از خدماتی که ارائه داده اند را در قالب یک ویدیو با عنوان «توجه به آلرژی غذایی مهمانان در مناسبتها» منتشر کند.
3. مرحله پایانی
وقتی مشتری انگیزه برای خرید پیدا کرده باشد، کانتنت مارکتینگ نقش بسیار مهمی در ترغیب و تشویق وی به اقدام خواهد داشت. در این مرحله باید در تولید محتوا روی فروش تمرکز کنید. به جای اینکه مدام از خدمات و محصولات خود تعریف کنید و به به و چه چه راه بیندازید، مشتری را متقاعد کنید که چرا شما بهترین انتخاب برای او هستید.
پیام اصلی بازاریابی شما، باید بر محوریت تخصص، دانش و سایر مزایایی باشد که شما را از رقبا برتر میسازد. به این ترتیب، میتوانید فروش خود را یک مرحله بالاتر و بهتر از دیگران معرفی کنید.
بهترین تولید محتوا برای این مرحله، بررسی موارد پیشین و استفاده از محتوای تولید شده توسط کاربر، راهنمای خریداران، تولید ویدیوی راهنما و گزارش تحقیقات خواهد بود.
برای نمونه، یک مرکز مشاوره میتواند درباره کسب و کارهایی که از استراتژیهای پیشنهادی بهره برده اند صحبت کند. به این ترتیب، مخاطبان میتوانند خدمات و دستاوردهای مرکز را بسنجند. کسب و کاری که بازخورد مثبتی از سوی کاربران دریافت کند، قطعاً رشد بیشتری خواهد داشت.
چطور بازاریابی محتوا را شروع کنیم؟
ممکن است در ابتدا کانتنت مارکتینگ کار سختی به نظر بیاید، اما لزومی ندارد که به خودتان سخت بگیرید. کمپین بازاریابی محتوا در صورتی موفق خواهد بود که مدیریت مناسبی داشته باشد و در طولانی مدت، پایدار باقی بماند.
برای شروع بازاریابی محتوا، از قدمهای زیر شروع کنید.
1.مخاطبان خود را بشناسید
برای اینکه محتوا را برای مخاطب هدف خاصی تولید کنید، بایستی ابتدا دقیقاً بدانید جامعه هدف شما در چه قشری قرار دارد، اولویتهایش چیست و با چه چالشهایی رو بروست.
2. قالب مناسب را مشخص کنید
قالب مناسب کار، مشخص خواهد کرد که دارید برای کدام یک از مراحل چرخه فروش تولید محتوا میکنید. یک امر مهم که بایستی درنظر بگیرید، انتخاب بهترین قالب برای نمایش ارزشهای مدنظر شماست. حال امکان دارد بهترین قالب برای شما یک ویدیو باشد، یا چک لیست یا هرچیز دیگری.
مخاطب شما، محتوا را بر اساس کیفیت ارزیابی خواهد کرد و باید هم چنین باشد. منابع مناسب را شناسایی کنید (چه خارجی باشد و چه داخلی) و به تولید محتوا بپردازید. مهم نیست چه کسی این کار را انجام میدهد. حتی میتوانید برای ارزیابی و بازبینی محتوا پیش از انتشار، یک متخصص استخدام کنید و از وی کمک بگیرید.
3. نحوه انتشار را مشخص کنید
قصد دارید روی وبسایت خود پست بگذارید، یا مستقیم محتوا را به افراد نشر بدهید یا آن را پرینت بگیرید؟ با جایی شروع کنید که احتمال دیده شدن آن توسط مشتریان بالقوه، حداکثر باشد. سپس قالبی را انتخاب کنید که با آن فضا همخوانی داشته باشد. مثلاً انتشار یک مقاله یا چک لیست، در قالب یک پست یا ایمیل عالی خواهد بود. چک لیستها را نیز میتوانید در شبکههای اجتماعی به اشتراک بگذارید.
4.برنامه معقولی بچینید
پس از اینکه دانستید مخاطبان هدف شما در کدام پلتفرم هستند و کدام فرمت در هر مرحله از چرخه فروش به نحو احسن عمل خواهد کرد، باید یک برنامه کوتاه مدت (3 تا 6 ماهه) بچینید. برنامه مارکتینگ خود را زیاد بلندپروازانه تنظیم نکنید. البته برنامه ای که درنظر میگیرید بایستی عناصر مناسب را در خود داشته باشد تا بتوانید بر اساس بودجه و منابعی که در اختیار دارید، دست به عمل بزنید. ببینید انجام هریک از مراحل، چقدر زمان میبرد. به این ترتیب میتوانید هر بخش از تولید محتوا را به گونه ای انجام بدهید که سر وقت و طبق برنامه انجام شود.
5. از بهترین روش بهره ببرید
محتوای مناسبی که تمیز و شسته رفته آماده شده باشد، غلو و اغراق نخواهد داشت. مخاطبان با یک نگاه میتوانند تشخیص بدهند آیا در بازاریابی محتوا، بلوف زده اید یا نه. به علاوه، بایستی در محتوای خود (به خصوص در بازاریابی دیجیتالی) توصیههای چگونگی انجام امور مختلف را گنجانده باشید. محتوای کوتاه، مرتبط با زمینه و قابل اجرا، یک محتوای بهینه خواهد بود.
سخن آخر
بازاریابی محتوا یک استراتژی قدرتمند است که نه تنها مخاطبان شما را درگیر میکند و آموزش میدهد، بلکه با اعتمادسازی و جلب علاقه مشتریان باعث رشد کسب و کار شما میشود. با ارائه مداوم محتوای ارزشمند، مرتبط و با کیفیت بالا، می توانید نام تجاری خود را به عنوان یک منبع معتبر در صنعت خود قرار دهید و روابط پایدار با مشتریان خود را تقویت کنید.
چشم انداز دنیای بازاریابی دیجیتالی، مدام به رشد خود ادامه خواهد داد. سرمایه گذاری در یک استراتژی بازاریابی محتوای موثر، سنگ بنای دستیابی به موفقیت آنلاین، هدایت ترافیک ارگانیک و در نهایت دستیابی به اهداف تجاری شما خواهد بود.
هنر بازاریابی محتوا را فرا بگیرید و شاهد شکوفایی و بازدهی فوق العاده نام تجاری خود در دنیای آنلاین باشید.
سؤالات متداول