آموزش سئو یوتیوب | چگونه ویدیوهای یوتیوب خود را در نتایج جستجو بالا بیاوریم؟
چقدر با اصول سئو در یوتیوب آشنایی دارید؟ برای بهینه سازی ویدیو یوتیوب خود چه کارهایی را انجام دادهاید؟ در این مطلب با آموزش سئو یوتیوب همراه ما باشید.
در حالی که ممکن است دیده شدن در یوتیوب به نظر دشوار برسد، استراتژیهایی برای بهینه سازی ویدیو یوتیوب وجود دارند تا در الگوریتم آن نتایج بهتری بگیرید. در این مطلب با آموزش سئو یوتیوب همراه شما خواهیم بود و اصول سئو در یوتیوب را توضیح میدهیم. پس اگر در این پلتفرم فعالیت دارید، حتما در ادامه این مقاله از نجوانت همراه ما باشید.
آموزش سئو یوتیوب و نحوه عملکرد آن
برای شناخت نحوه عملکرد سئوی یوتیوب و رتبهبندی ویدیوها در آن، ابتدا باید الگوریتم یوتیوب و فاکتورهای رتبهبندی یوتیوب را بشناسیم. همانند هر موتور جستجویی، یوتیوب میخواهد محتوایی را ارائه دهد که به درخواست جستجوگر پاسخ دهد. برای مثال، اگر کسی عبارت «چگونه کراوات را ببندیم» را جستجو کند، یوتیوب ویدئویی با عنوان «چگونه بند کفشهای خود را ببندید» ارائه نمیدهد. در عوض، نتایج جستجویی را ارائه میکند که به آن پرسش خاص پاسخ میدهند. بنابراین، همانطور که برای بهینه سازی ویدیو یوتیوب تلاش میکنید، به این فکر کنید که چگونه میتوانید اصطلاحات و عباراتی که توسط مخاطبان هدف شما استفاده میشوند را ترکیب کنید.
همچنین باید در مورد تجزیه و تحلیل و تعامل یوتیوب فکر کنید. وقتی یوتیوب ویدیوها را رتبه بندی میکند، به معیاری به نام «زمان تماشا» (Watch time) اهمیت میدهد؛ به عبارت دیگر، مدت زمانی که بینندگان در ویدیوی شما میمانند. زمان تماشای طولانی به این معنی است که شما محتوای ارزشمندی ارائه کردهاید. زمان تماشای کوتاه به این معنی است که محتوای شما احتمالا نباید رتبهبندی شود. اگر میخواهید ویدیوهایتان رتبهبندی شوند، سعی کنید محتوایی ایجاد کنید که برای زمانهای تماشای طولانیتر بهینهسازی شده باشند. برای مثال، میتوانید با قول دادن یک سورپرایز یا یک جایزه، از کاربران بخواهید تا پایان ویدیو همراه شما بمانند.
آیا رعایت اصول سئو در یوتیوب ارزشش را دارد؟
تلاش برای بهینه کردن ویدیو یوتیوب ممکن است تلاشی از دست رفته به نظر برسد. به نظر میرسد تنها شناختهشدهترین اینفلوئنسرها و سازندگان محتوا در این پلتفرم شانس دارند. با این حال بهعنوان یک کسبوکار، تا زمانی که مخاطبان مناسبی برای محتوای خود پیدا کنید میتوانید از بازدیدها، نظرات و لایکهای ویدیوهای خود لذت ببرید. در واقع، یافتن و هدف قرار دادن مخاطبان مناسب حتی مهمتر از ایجاد یک ویدیوی زیبا است. اگر به طور فعال مشکلات مشتریان احتمالی خود را با ویدیوهای یوتیوب خود حل می کنید، 90٪ از کار بهینه سازی ویدیو یوتیوب را انجام دادهاید.
علاوه بر این، رتبهبندی ویدئوها در یوتیوب یک عنصر کلیدی از استراتژی بازاریابی درونگرای شما است، حتی اگر اینطور به نظر نرسد. همین اواخر، یک دهه پیش، بازاریابی ویدئویی درونگرا ایده کاملا جدیدی بود. بازاریابان یاد میگرفتند که نمی توانند فقط حجم بالایی از محتوا را منتشر کنند؛ بلکه ویدیوهایشان باید با کیفیت بالا و بهینه سازی شده باشد و تا حد امکان از طریق موتورهای جستجو رویت شوند.
استراتژیهای سئو در یوتیوب
سئو یوتیوب فرآیندی است که به کاربران کمک میکند محتوای ویدیوی شما را در یوتیوب پیدا کنند. این شامل استفاده از تحقیقات کلمات کلیدی برای بهینهسازی فهرستهای پخش، توضیحات و ویدیوها است. برای موفقیت در یوتیوب، به یک استراتژی واضح نیاز دارید. این استراتژی دارای دو بخش است. اول، شما باید نحوه سئو YouTube و عملکرد آن را بدانید. بعد میتوانید از این دانش در هنگام انتخاب مخاطب هدف استفاده کنید، برنامهای برای کانال خود توسعه دهید و اهدافی برای رشد صفحه خود تعیین کنید.
1. آموزش سئو یوتیوب و نحوه عملکرد آن
یوتیوب بخشی از گوگل است و از الگوریتمهای جستجوی مشابهی استفاده میکند تا به کاربران ویدئوهایی را نشان دهد که بهترین تطابق را با جستجوی آنها دارند. در راستای آموزش افزایش رتبه ویدئوی های یوتیوب باید بدانید که الگوریتم این پلتفرم از عناصر مختلفی استفاده میکند که عبارتند از:
- عنوان ویدیو
- توضیحات ویدیو
- فراداده
- تعداد بازدیدها، کامنتها و لایکها
- زمان تماشا
همچنین این الگوریتم فعالیتهای گذشته شخصی که در حال جستجو است را نیز در نظر میگیرد. این به نتایج جستجو کمک میکند تا برای آن کاربر شخصیتر شوند. وقتی این سیگنالها با هم ترکیب شوند، به الگوریتم میگویند که پست ویدیویی شما چقدر برای درخواست کاربر مرتبط، محبوب یا جذاب است.
2. مخاطب هدف را انتخاب کنید
برای بسیاری از تولیدکنندگان محتوا، رشد مخاطب با انتخاب یک موضوع و سپس بهینهسازی ویدیوهای یوتیوب شروع میشود. اما با رشد، رقابت به وجود میآید. زمانی ایجاد یک کانال یوتیوب برای یک موضوع گسترده مانند بررسی محصول یا فناوری ساده بود، اما امروزه کانالهای یوتیوب جدید به تمرکز خاصتری نیاز دارند. همانطور که مخاطبان هدف خود را محدودتر میکنید، از خود بپرسید که میخواهید چه کسانی با کانال شما درگیر شوند و چرا. این سوالات را از خود بپرسید:
- چقدر در مورد مخاطبان هدف خود میدانید؟
- چرا آنها در یوتیوب وقت میگذرانند؟
- چه شبکههای اجتماعی دیگری را آنها ترجیح میدهند؟
- چه چیزی باعث علاقه و وفاداری آنها میشود؟
- آیا کانالها یا سازندگان ویدیوی یوتیوب دیگری وجود دارند که باید با آنها برای ارتباط با این مخاطبان همکاری کنید؟
3. برنامه ای برای خود توسعه بدهید
اگر کانال یوتیوب شما بر موضوعی متمرکز باشد که به آن علاقه دارید، ایجاد یک برنامه محتوایی میتواند ساده به نظر برسد. اما در بیشتر مواقع، چالش در ارائه ایدهها نیست، بلکه پیادهسازی آنهاست. برای بهینه سازی ویدیو یوتیوب، برنامهریزی محتوا فقط به این نیست که چه ویدیوهایی میسازید و چه زمانی آنها را پست کنید. این فرآیندی است برای کشف منابعی که برای بهبود ترافیک، تبدیل و تعامل با محتوای ویدیویی خود به آنها نیاز دارید. به عنوان مثال، ممکن است ایده خوبی برای ویدیویی در مورد موج سواری داشته باشید، اما فیلم خود را از کجا تهیه میکنید؟ اگر خودتان فیلمی ضبط نمیکنید، پیدا کردن منبع با کیفیت بالا برای ویدیوهای خود ممکن است دشوار باشد.
ایجاد مهارتهای حرفهای یا تیمی با تخصص در تدوین، صدا و انیمیشن نیز میتواند کیفیت ویدیوهای شما را افزایش دهد. اما اگر این منابع به راحتی در دسترس شما نیستند، ممکن است به برنامهای برای ایجاد ویدیوهای عالی بدون آنها نیاز داشته باشید. تحلیل رقابتی هم میتواند به برنامهریزی شما کمک کند، چه برای تعیین طول ویدیوی مناسب یا مکان تبلیغ ویدیوهای خود در سایر پلتفرمهای اجتماعی.
4. تعیین اهداف برای رشد
یوتیوب معیارهای مفید زیادی ارائه میکند که برای ارزیابی عملکرد تیم شما به کار میآیند. معیارهای گستردهای که میتوانند برای ردیابی ثبات و تغییرات بزرگ در عملکرد مانند تغییرات الگوریتم مفید باشند. بهتر است معیارهای متمرکزی را انتخاب کنید که با اهداف شما همسو باشند. به عنوان مثال، اگر میخواهید مخاطبان خود را افزایش دهید، تعداد مشترکین، ایمپرشنها و حفظ مخاطبان خود را دنبال کنید. اگر هدف شما تعامل است، به لایکها، نظرات، اشتراکگذاریها و زمان تماشا نگاه کنید. ترافیک وب را افزایش میدهید؟ پیوندهایی را به توضیحات و حاشیهنویسیهای ویدیوی خود اضافه کنید، سپس آن منابع را در وبسایت خود ردیابی کنید.
ردیابی معیارهایی که با اهداف شما همسو هستند به شما کمک میکند یاد بگیرید که چگونه مخاطبان خود را افزایش دهید. میتوانید از این دانش برای ایجاد ویدیوهای موثرتر برای کاربران و سئوی خود استفاده کنید. و این تلاش به شما کمک میکند تا کانال یوتیوب خود را رشد دهید.
ترفندهایی برای بهینه سازی ویدیو یوتیوب
در ادامه با ترفندهایی در رابطه با اصول سئو در یوتیوب همراه شما هستیم.
1. نام فایل ویدیوی خود را با استفاده از یک کلمه کلیدی هدف تغییر دهید
درست مانند زمانی که بهینه سازی محتوای نوشته شده را انجام میدهید، از یک ابزار سئو برای شناسایی کلمات کلیدی که میخواهید ویدیوی شما روی آنها تمرکز کند استفاده کنید. با شناسایی یک کلمه کلیدی، اولین جایی که میتوان آن را قرار داد فایل ویدیوی شما است. حتی قبل از اینکه آن را در YouTube آپلود کنید. چرا؟ یوتیوب در واقع نمیتواند ویدیوی شما را تماشا کند تا ببیند چقدر با کلمه کلیدی مورد نظر شما مرتبط است، اما یوتیوب میتواند نام فایل ویدیوی شما و تمام کدهای همراه با آن را هنگام آپلود بخواند.
2. کلید کلیدی خود را به طور طبیعی در عنوان ویدیو درج کنید
وقتی ویدیوها را جستجو میکنید، یکی از اولین چیزهایی که چشمان شما به سمت آن جلب میشود عنوان است. عنوان نه تنها باید قانعکننده باشد، بلکه باید واضح و مختصر نیز باشد. اگرچه کلمه کلیدی نقش مهمی در عنوان ویدیوی شما دارد، اما اگر عنوان دقیقا با آنچه بیننده جستجو میکند مطابقت داشته باشد، کمک میکند. ایده خوبی است که عنوان خود را برای کلمات کلیدی بهینه کنید به طوری که کلمه کلیدی به طور طبیعی در عنوان قرار گیرد و از محتوای ویدیو به بینندگان خبر دهد. در نهایت، مطمئن شوید که عنوان خود را کوتاه نگه دارید.
3. توضیحات ویدئوی خود را بهینه کنید
طبق گفته گوگل، محدودیت رسمی حروف برای قسمت توضیحات ویدیوهای یوتیوب 1000 کاراکتر است. و در حالی که استفاده از این فضا اشکالی ندارد، به یاد داشته باشید که بیننده شما به احتمال زیاد برای تماشای یک ویدیو به اینجا آمده است، نه برای خواندن یک مقاله.
اگر تصمیم به نوشتن توضیحات طولانیتر دارید، به خاطر داشته باشید که یوتیوب فقط دو یا سه خط اول متن را نمایش میدهد – که تقریبا 100 کاراکتر است. بینندگان باید روی گزینه «نمایش بیشتر» (Show more) کلیک کنند تا متن کامل توضیحات را ببینند. توضیحات. به همین دلیل است که پیشنهاد میکنیم در قسمت توضیحات مهمترین اطلاعات را بیاورید. در مورد بهینه سازی خود ویدیو، افزودن رونوشت از ویدیو هوشمندانه است، به خصوص برای کسانی که باید آن را بدون صدا تماشا کنند.
4. به ویدیو خود با کلمات کلیدی محبوبی که به موضوع شما مرتبط هستند برچسب یا تگ بزنید
یوتیوب پیشنهاد میکند از برچسبها استفاده کنید تا به بینندگان اطلاع دهید که ویدیوی شما در مورد چیست. اما شما فقط به بینندگان خود اطلاع نمیدهید، بلکه خود یوتیوب را نیز مطلع میکنید. این پلتفرم از برچسبها برای درک محتوا و زمینه ویدیوی شما استفاده میکند. به این ترتیب، یوتیوب متوجه میشود که چگونه ویدیوی شما را با ویدئوهای مشابه مرتبط کند و این کار میتواند دامنه دسترسی محتوای شما را افزایش دهد. اما برچسبهای خود را هوشمندانه انتخاب کنید. برای گرفتن بازدید بیشتر از برچسبهای نامربوط استفاده نکنید؛ چراکه ممکن است گوگل شما را به خاطر آن جریمه کند.
5. ویدیوی خود را دسته بندی کنید
هنگامی که یک ویدیو را آپلود میکنید، میتوانید آن را در قسمت «تنظیمات پیشرفته» (Advanced settings) دستهبندی کنید. انتخاب یک دسته راه دیگری برای گروهبندی ویدیوی خود با محتوای مشابه در YouTube است تا در فهرستهای پخش مختلف قرار بگیرد و بینندگان بیشتری آن را ببینند. ممکن است آنطور که به نظر میرسد ساده نباشد. در واقع، مهم است که یک فرآیند جامع را طی کنید تا بفهمید هر ویدئو به کدام دسته تعلق دارد. به سوالاتی مانند سوالات زیر پاسخ دهید:
- برترین سازندگان در این دسته چه کسانی هستند؟ آنها برای چه چیزی شناخته شدهاند و چه کارهایی را به خوبی انجام میدهند؟
- آیا الگوهایی بین مخاطبان کانالهای مشابه در یک دستهبندی خاص وجود دارد؟
- آیا ویدیوهای موجود در یک دسته مشابه دارای کیفیتهای یکسانی در ارزش تولید، طول یا فرمت هستند؟
6. آپلود یک تصویر کوچک سفارشی برای لینک نتیجه ویدیوی خود
تصویر کوچک ویدیوی شما تصویر اصلیای است که بینندگان هنگام پیمایش در لیستی از نتایج ویدیو میبینند. همراه با عنوان ویدیو، آن تصویر کوچک سیگنالی را در مورد محتوای ویدیو به بیننده ارسال میکند، بنابراین میتواند بر تعداد کلیکها و بازدیدهای ویدیوی شما تاثیر بگذارد.
7. از یک فایل SRT برای اضافه کردن زیرنویس استفاده کنید
زیرنویسها میتوانند با برجسته کردن کلمات کلیدی مهم، بهینه سازی ویدیو یوتیوب را تقویت کنند. برای افزودن زیرنویس به ویدیوی خود، باید یک متن پشتیبانی شده یا فایل زیرنویس زماندار آپلود کنید. برای مورد اول، میتوانید مستقیما متن رونوشت یک ویدیو را نیز وارد کنید تا به صورت خودکار با ویدیو همگامسازی شود.
8. برای افزایش بازدید کانال یوتیوب خود، Cards و End Screens اضافه کنید
هنگامی که در حال تماشای یک ویدئو هستید، آیا تا به حال یک نماد دایرهای سفید و کوچک با “i” در مرکز در گوشه ظاهر شده است یا یک نوار متنی شفاف که از شما میخواهد عضو آن کانال شوید؟ اینها کارتهایی هستند که یوتیوب آنها را بهعنوان اعلانهای از پیش قالببندیشدهای که بر روی دسکتاپ و موبایل ظاهر میشوند و میتوانید از آنها برای تبلیغ برند و سایر ویدیوهای کانال خود استفاده کنید. اند اسکرینز اطلاعات مشابه کارتها را نمایش میدهند، اما همانطور که ممکن است حدس زده باشید، تا زمانی که یک ویدیو تمام نشود، نمایش داده نمیشوند و از نظر بصری جزئیات بیشتری دارند.
9. برای افزایش دسترسی، هشتگ اضافه کنید
هشتگها بخشی از رابط کاربری یوتیوب هستند که به شما اجازه میدهند تا عبارات مرتبط را به محتوای خود اضافه کنید. هشتگها درست بالای عنوان ویدیوی شما برای کلیک آسان و در دسترس بودن نشان داده میشوند.
10. یک لیست پخش درباره موضوع کلی ویدیوی خود ایجاد کنید
“همانطور که ویدیوهای بیشتری را به کانال خود اضافه میکنید، آنها را در لیستهای پخش بهینه شده با کلمات کلیدی گروهبندی کنید. این نه تنها به یوتیوب نشان میدهد که ویدیوهای شما در مورد چیست، بلکه بینندگان را از ویدیویی به ویدیو دیگر میفرستد و بازدید شما را افزایش میدهد.
11. تجربه در طول ویدیو
هر چه بینندگان زمان بیشتری را صرف تماشای ویدیوهای کانال شما کنند، برای سئوی شما بهتر است. اما همه افراد در یوتیوب 10 دقیقه یا بیشتر نمیمانند. به عنوان مثال، بیش از 70٪ از زمان تماشا در YouTube در دستگاههای تلفن همراه اتفاق میافتد. در حالی که برخی از افراد میتوانند یک ویدیوی یک ساعته را روی یک صفحه نمایش کوچک تماشا کنند، این رقم نشان میدهد که شناخت مخاطبان چقدر مهم است. برای یافتن زمان تماشای مناسب برای مخاطبان خود، سعی کنید ویدئوهایی با طولهای مختلف ایجاد کنید. سپس، تجزیه و تحلیل سریعی از زمان تماشا، میانگین مدت زمان مشاهده و حفظ مخاطب برای هر ویدئو انجام دهید و استراتژی خود را تنظیم کنید.
12. از ویژگی تکمیل خودکار یوتیوب استفاده کنید
این ویژگی یافتن محبوبترین عبارات جستجو برای موضوع ویدیوی شما را ساده میکند. کافیست یک عبارت کلیدی را تایپ کنید و ببینید چه کلمات کلیدی و عبارات دیگری به وجود میآیند. سپس، مرتبطترین عبارات را به عنوان، توضیحات و برچسبهای خود اضافه کنید. همچنین میتوانید از این ابزار برای کشف ترندهای برتر یوتیوب یا فهمیدن اینکه رقبای شما کدام کلمات کلیدی را هدف قرار میدهند استفاده کنید.
13. برچسب های زمانی را امتحان کنید
برچسبهای زمانی بخشهای مختلف ویدیوهای شما را مشخص میکنند. آنها به مخاطبان شما کمک میکنند تا محتوای مورد نظر خود را در هر ویدیو پیدا کنند. افزودن یک برچسب زمانی میتواند حفظ و تجربه کاربر را بهبود بخشد. این ویژگی به تماشاگران راهی آسان برای پرش به آنچه میخواهند در یک ویدیو ببینند یا دلیلی برای منتظر ماندن برای آن بخش میدهند.
14. یک دعوت به عمل (CTA) به ویدیو و توضیحات ویدیوی خود اضافه کنید
دعوت به عمل روشی قدرتمند برای تقویت تعامل است. CTAای که ارزش ارائه میدهد نه تنها لایکها، اشتراکگذاریها و مشترکین را افزایش میدهد، بلکه میتواند معیارهای تعامل بیننده را نیز بهبود بخشد. این میتواند دید ویدیوی شما را در نتایج جستجو را افزایش دهد.
15. تجزیه و تحلیل جستجوی یوتیوب
در حالی که تجزیه و تحلیل برای ردیابی پیشرفت به سمت اهداف شما مفید است، شما همچنین میتوانید فعالانه از این دادهها برای بهبود SEO YouTube خود و رعایت اصول سئو در یوتیوب استفاده کنید.
چک لیست سئو در یوتیوب
چک لیست سئو در یوتیوب شامل موارد زیر میشود:
- یک کلمه کلیدی هدف برای ویدیوی خود انتخاب کنید
- کلمه کلیدی هدف را نام فایل بیاورید
- کلمه کلیدی هدف را در عنوان ویدیو بیاورید
- کلمه کلیدی و جایگزینهای آن را در توضیحات ویدیو بیاورید
- تگهای مرتبط به ویدیوی خود اضافه کنید
- دستهبندی برای ویدیو انتخاب کنید
- یک تصویر کوچک سفارشی آپلود کنید
- زیرنویس اضافه کنید
- کارتها و اند اسکرینهایی را که به موضوع ویدیوی شما مرتبط هستند اضافه کنید
- به ویدیوی خود هشتگها را اضافه کنید
- یک لیست پخش درباره موضوع کلی خود ایجاد کنید
ابزارهای تحلیل سئو یوتیوب
در این قسمت برخی از ابزارهای تحلیل سئو یوتیوب را معرفی میکنیم.
1. نرم افزار HubSpot
این برنامه به شما امکان میدهد کلمات کلیدی محبوب برای ایجاد محتوا و سازماندهی کلمات کلیدی در گروهبندی را پیدا کنید؛ چیزی که آن را «خوشههای موضوعی» می نامند. با مرتبسازی محتوای خود در دستههای موضوعی، میتوانید نظارت کنید که کدام قسمتهای محتوا به یکدیگر مرتبط هستند، چه نوع محتوایی را برنامهریزی کردهاید و چه چیزی قبلا ایجاد کردهاید.
2. ابزار Ahrefs
برنامه Ahrefs یک پلتفرم جامع سئو است که به شما امکان میدهد رتبه یک وبسایت را نظارت کنید، ترافیک ارگانیکی که از هر کلمه کلیدی دریافت میکنید را تخمین بزنید و در مورد کلمات کلیدی تحقیق کنید که ممکن است بخواهید برای آنها محتوای جدیدی ایجاد کنید. این ابزار در واقع به شما کمک میکند که بدانید برای هر ویدئویی که قرار است تولید کنید، حدودا چقدر ترافیک ورودی خواهید داشت.
3. برنامه Canva
ممکن است Canva را به عنوان یک الگوی طراحی برای ایجاد انواع کارتها، عکسها، آرمها و موارد دیگر بشناسید. اتفاقا این محصول پرطرفدار فقط برای ویدیوهای یوتیوب یک Thumbnail Creator دارد.
4. ابزار vidIQ Vision
این یک افزونه کروم است که به شما کمک میکند تا چگونگی و چرایی عملکرد خوب برخی ویدیوهای YouTube را تجزیه و تحلیل کنید. این شامل برچسبهایی است که یک ویدیو برای آنها بهینه شده است، میانگین زمان تماشای آن و حتی سرعتی که آن ویدیو ممکن است ترافیک پیدا کند.
5. ابزار TubeBuddy
یک پلتفرم ویدیوی همه کاره است که به شما کمک میکند تولید، بهینهسازی و تبلیغ محتوای یوتیوب خود را مدیریت کنید. ویژگیهای آن شامل مترجم زبان خودکار، کاوشگر کلمات کلیدی، پیشنهادات برچسب، ردیاب رتبه برای ویدیوهای منتشر شده شما و موارد دیگر میشود.
6. برنامه Cyfe
Cyfe مجموعه نرمافزاری بزرگی است که در میان چیزهای دیگر، یک پلتفرم تحلیلی یوتیوب را ارائه میدهد. در این پلتفرم، میتوانید عملکرد را در یوتیوب و سایت خود دنبال کنید.
کلام آخر
بازاریابی ویدیو برای کسب و کارها و سازندگان بسیار مهم است. مهم نیست که با چه نکته یا ابزار سئویی شروع می کنید، یک کانال یوتیوب موفق با محتوای خوب خود شناخته میشود. مطمئن شوید که بینندگان شما وقتی شما را پیدا کردند چیزی با کیفیت بالا و مرتبط برای تماشا کردن داشته باشند. در این مطلب با آموزش سئو یوتیوب همراه شما بودیم و مروری بر اصول سئو در یوتیوب داشتیم.