آموزش معماری سایت؛ راهنمای بهینه سازی ساختار وبسایت
وب سایت شما چیزی بیش از یک تابلوی اعلانات است، قرار نیست مشتریان شما بیایند نگاهی سرسری به آن بیندازند و بروند. نحوه معماری سایت شما اهمیت فراوانی دارد.
برای محافظت از نرخ پرش خود و بهبود زمان بازدید هر کاربر، باید روی معماری سایت خود تمرکز کنید. ساختار وبسایت شما، سلسله مراتبی از صفحات و اطلاعات شماست. بدون ساختار، کاربران سردرگم میشوند و در نهایت سایت را ترک میکنند.
در مقاله امروز نجوانت، پاسخ سوالهای زیر را بررسی خواهیم کرد:
- معماری وب سایت چیست؟
- چرا معماری وب سایت اهمیت دارد؟
- بهترین شیوهها برای معماری وب سایت؟
معماری سایت چیست؟
معماری وب سایت سلسله مراتبی از صفحات و اطلاعات شماست. این سازمان ارتباط نزدیکی با معماری اطلاعات (IA) دارد، اما این سلسله مراتب بهجای صفحات و پستهای کوچکتر، برای کل وبسایت اعمال میشود.
معماری سایت، تناسب هر صفحه در وب سایت را در ساختار کلی پوشش میدهد. مثلاً فرض کنید فروشنده تجهیزات مراقبت از چمن هستید. شاید چندین صفحه محصول داشته باشید که به صفحات دسته مادر متصل میشوند. در بالای صفحات دسته، صفحه اصلی را دارید.
سادهترین راه برای ایجاد ساختار وبسایت، از طریق لینک داخلی (Internal Link) و پیمایش (Navigation) است. اکثر شرکتها یک نوار ناوبری با ستونها یا گروههای متعدد را برای نشان دادن نحوه ارتباط صفحات به کار میگیرند.
پیمایش و سلسله مراتب سایت، نحوه ارتباط بین همه چیز را مشخص میکند تا کاربران و موتورهای جستجو بدانند کجا اطلاعات سایت شما را پیدا کنند.
چرا ساختار وبسایت اهمیت دارد؟
معماری وب سایت به چند دلیل مختلف اهمیت دارد. از جمله آنها میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
1. بهبود UX (تجربه کاربری)
همانطور که در بالا ذکر کردیم، تجربه کاربری (User Experience) به دلایل زیادی اهمیت فراوان دارد. یکی از اصلیترین علتها، جلب توجه و رضایت کاربرها برای ادامه بازدید از سایتتان است. در واقع، 89 درصد از کاربران پس از یک تجربه کاربری بد (UX) بی خیال شما میشوند و تصمیم میگیرند از رقیب شما خرید کنند. UX به کلیدی میماند که با استفاده از آن، مطمئن میشوید مخاطبان وارد سایت شما میشوند، چیزی که نیاز دارند را دریافت میکنند و احتمالش وجود دارد که دوباره به سایتتان سر بزنند.
با معماری وبسایت، به کاربران کمک میکنید تا در سایت شما حرکت کنند و تمام اطلاعات مهم را در اولویت قرار دهند، و تجربهشان را بر تبدیل کردن به آنها ترجیح میدهید. همچنین میتوانید آنها را تشویق کنید که پس از تجربه مثبت به بازگشت ادامه دهند.
2. بهبود رنکینگ در نتایج جستجو
معماری سایت، رابطه مستقیمی با سئو دارد. در نتیجه متوجه هستید که معماری سایت برای سئو، منجر به دریافت رتبه بالاتر در لیست SERP خواهد شد. زمانی که لینک داخلی و ساختار وبسایت خود را بهینه سازی میکنید، شانس وب سایتتان برای ظاهر شدن در نتایج اول موتورهای جستجو (SERP) را افزایش میدهید.
برخی از راههای خاصی که میتوانید با آنها رتبهبندی سایتتان را بهبود دهید، شامل افزایش زمان ماندگاری کاربران در صفحه، امکان خزیدن برای رباتها و فهرستسازی بهتر وبسایت است. هرچه استفاده از سایت آسانتر باشد، افراد به مدت طولانیتری از آن بازدید خواهند کرد. زمانهای طولانیتر استفاده کاربران، به موتورهای جستجو میگوید که وبسایت شما ارزش کلیک کردن را دارد.
زمانی که معماری سایت بهینه سازی شود، موتورهای جستجو به راحتی میتوانند وب سایت را خزیده و صفحات را به یکدیگر متصل کنند. خزندهها متوجه میشوند که صفحات شما چه چیزی را پوشش میدهند، در نتیجه موتورهای جستجو میتوانند شروع به بالا بردن آنها در SERP برای جستجوهای مرتبط کنند.
3. افزایش اتوریتی سایت
مردم باید بدانند که شما در رشته خود متخصص هستید. معماری سایت مناسب و اصولی، به تقویت قدرت شما و بهبود اعتماد با بازدیدکنندگان کمک میکند.
فرض کنید صاحب یک شرکت ساختمانی هستید. همانطور که ساختار سایت خود را میسازید، ممکن است بخواهید محتوایی در مورد موضوعات مربوط به ساخت و ساز هم ایجاد کنید. با این کار، هم به مشتریان خود نشان میدهید چه متخصص و حرفه ای هستید و هم وبسایت خود را غنیتر میکنید. این یک بخش طبیعی از فرایند معماری سایت است و باعث برندسازی، ایجاد اعتماد و بهبود عملکرد وب سایت میشود.
بهترین روشها برای معماری سایت
حالا که میدانید چرا معماری وب اهمیت دارد، وقتش رسیده که برای بهسازی ساختار وب سایت خود دست به کار شوید. در ادامه، هشت روش مختلف برای معماری وب سایت وجود دارد که با استفاده از آنها میتوانید به بهبود ساختار وبسایت وردپرس (یا هر پلتفرم دیگر) بپردازید.
1. ساده نگه داشتن URLها
URLهای شما باید قابل ردیابی باشند و به راحتی خوانده شوند. URLهای پیچیده چندان جذاب نیستند و برای موتورهای جستجو اسپم به نظر میرسند. در اینجا مثالی از ساختار URL اصلی آورده شده است.
همانطور که صفحات کوچکتر را به صفحات اصلی آنها متصل میکنید، میتوانید URLهای خود را به صورت لایه لایه بسازید تا مسیری را که برای رسیدن به آن صفحه طی کرده اند را به کاربران نشان دهید. در صورت امکان، حتما کلمه کلیدی مورد نظر خود را در URL وارد کنید!
2. استفاده از روش پیمایش بردکرامب (Breadcrumb)
پیمایش Breadcrumb یک نوع پیمایش ثانویه است که به کاربران نشان میدهد دقیقاً کجای سایت قرار دارند. این سبک پیمایش اغلب مسیر صفحاتی را که کاربر ممکن است طی کند را نشان میدهد و بازگشت آنها به صفحات قبلی را آسانتر میکند.
نمونه ای از پیمایش بردکرامب، میتواند به این صورت باشد که ابتدا یک دسته بزرگتر را نشان بدهید و سپس صفحه آیتم کوچکتری را زیر عنوان قرار بدهید.
3. ایجاد سایت مپ XML
سایت مپ XML فایلی در وب سایت شماست که اساساً نقشه سایت را به خزندههای موتورهای جستجو نشان میدهد. به آنها میگوید کجا را چک کنند و درک نمایند که چگونه همه صفحات سایت شما به هم متصل میشوند.
میتوانید از نقشه سایت XML برای ارسال وبسایت خود به گوگل و نشان دادن کارهایی که در آن انجام دادهاید استفاده کنید. این نقشهها، کار فهرست سازی صفحات سایت را برای موتورهای جستجو آسانتر میکنند. به این ترتیب قدم سازندهای برای بهینه سازی برداشته میشود و به اتصال نقاط موتورهای جستجو در پشت صحنه کمک میکند.
4. برنامه ریزی منوی پیمایش
منوی پیمایش سایت، یک ابزار مرکزی در معماری سایت است که همه کاربران برای جابجایی در وب سایت شما از آن استفاده میکنند. نوار پیمایش باید ساده، روشن و در تمام صفحات ثابت باشد.
تنظیمات پیمایشی که انتخاب میکنید بسته به وب سایت شما تغییر میکند، اما به طور کلی شامل انواع زیر خواهد بود:
- منوی جانبی با تمام دستههای صفحه که بر اساس حروف الفبا فهرست شدهاند؛
- هدینگ با دستههای چهار یا پنج صفحه ای که به صفحات دسته بندی منتهی میشوند؛
- هدر با منوی کشویی برای محصولات و خدمات.
5. ایجاد صفحات دسته بندی
قرار دادن صفحه دسته بندی به عنوان صفحه اصلی، برای نوع خاصی از صفحه عمل میکند. این مرحله یک روش سازماندهی همه جانبه در معماری سایت است که برای سازماندهی، ترکیب صفحات دیگر و برجسته کردن محصولات به کار میرود.
با ایجاد صفحات دسته بندی، میتوانید برای محصولات، خدمات و موارد دیگر هاب ایجاد کنید. به علاوه، نیاز کاربران به جستجو را کاهش خواهید داد.
6. لینک سازی داخلی
فرایند لینک سازی داخلی در ساختار وبسایت، یعنی لینک دادن از یک صفحه در سایت خودتان به یک صفحه مرتبط دیگر. افزودن لینکهای داخلی بخش مهمی از سئو به حساب میآید و به معماری بهینه وب سایت کمک میکند.
پیوند داخلی صفحات را به یکدیگر متصل میکند، مشتریان را از طریق خط لوله هدایت میکند و به خزندهها میگوید به کدام صفحه بعدی بروید. با پیوند داخلی، میتوانید استفاده از کلمات کلیدی را در سراسر صفحه افزایش دهید و به افراد کمک کنید محصولات، خدمات و پستهای مرتبط را پیدا کنند.
6. دقت به استراتژیهای رقبا
اگر نمیدانید چگونه سایتتان را سازماندهی و معماری کنید، ببینید رقبای شما در حوزههای مشابه چه میکنند. البته منظورمان این نیست که صفحه به صفحه از رقیب کپی کنید. بررسی و ارزیابی روند معماری سایت رقبا، میتواند منبع الهام خوبی برای شما باشد.
مثلاً اگر همه از روش پیمایش منوی جانبی استفاده میکنند، شاید بهتر باشد از آن قالب استفاده کنید.
7. سازماندهی به روش ستونی
دستههای موضوعی در ساختار وبسایت، گروههایی از صفحاتی هستند که پیرامون یک موضوع کلی ایجاد شده اند. این دستهها به ایجاد اعتبار و توضیح موضوع کمک میکنند. صفحه ستونی، صفحه ای است که به یک موضوع در خوشه اختصاص داده شده.
مثلاً ممکن است یک کلاستر در سایت شما، مربوط به بهداشت و سلامت گربه باشد. صفحات ستون شما میتواند محتوایی از جمله توصیهها و دستورالعملهای واکسیناسیون گربه، بیماریهای گربه، مکملهای غذایی رایج گربهها و غیره را دربر بگیرد. همه این صفحات به پرداختن به موضوع سلامت گربه کمک میکنند و در عین حال به جزئیات بیشتری در صفحات جداگانه میپردازند.
میتوانید همه این صفحات را به هم لینک کنید تا نشان دهید که چگونه با هم ارتباط دارند. این نوع چیدمان ساختار سایت به شما کمک میکند تا معماری مناسبی روی وبسایت پیاده کنید و علاقه مخاطبان را حفظ نمایید.
سخن آخر
معماری سایت، یک الگوی طراحی است که نحوه سازماندهی و نمایش اطلاعات در یک وب سایت را تعیین میکند. معماری سایت خوب، بی نهایت ضروری است چون به کاربران کمک میکند تا اطلاعات مورد نیاز خود را به راحتی پیدا کنند و تجربه خوبی از بازدید وب سایت شما داشته باشند.
اگر قصد دارید به بهسازی معماری سایت خود بپردازید اما نمیدانید از کجا شروع کنید، در بخش نظرات سؤالات خود را با ما در میان بگذارید.
سؤالات متداول
معماری سایت چه ضرورتی دارد؟
معماری سایت خوب برای موفقیت یک وب سایت ضروری است. این به کاربران کمک میکند تا اطلاعات مورد نیاز خود را به راحتی پیدا کنند و از وب سایت لذت ببرند. معماری سایت خوب همچنین میتواند به بهبود سئو وب سایت شما کمک کند.
عناصر ساختار وبسایت چیست؟
تقسیم بندی محتوا: محتوای یک وب سایت باید به بخشهای منطقی تقسیم شود.
منوها: منوها ابزاری عالی برای سازماندهی محتوا و کمک به کاربران برای پیمایش در یک وب سایت هستند.
لینک سازی: لینکها کاربران را به صفحات دیگر در یک وب سایت یا وب سایتهای دیگر هدایت میکنند.
تولید محتوا: تولید محتوای با کیفیت بالا که مرتبط با مخاطبان هدف شما باشد، ضروری است.
طراحی بصری: طراحی بصری یک وب سایت باید جذاب و کاربرپسند باشد.
چگونه معماری سایت را به طور مطلوبی انجام بدهیم؟
کاربران خود را بشناسید و بدانید برای چه جامعهای محتوا تولید میکنید.
هدف خود را تعیین کنید و بدانید قصد دارید با وبسایت خود، به چه چیزی دست پیدا کنید
یک طرح کلی ایجاد کنید تا ایدهها را در یک نگاه کلی، ببینید و ارزیابی کنید.
بازخورد بخواهید. از دوستان، خانواده، همکاران یا متخصصان طراحی وب بخواهید که سایت شما را بررسی کنند و نظر بدهند.