بهترین روش های بازاریابی رستوران در سال 2024
درست مانند هر بیزنس دیگری، مدیریت و روش های بازاریابی رستوران و کترینگ هم حرف اول را در جذب مشتری و درآمدزایی میزنند. اگر تازه کار هستید، تا سری بین سرها درنیاورید و در میان رقبا دیده نشوید، بدون اجرای یک روش برای بازاریابی برای رستوران شانس چندانی نخواهید داشت. حتی در شهرهای کوچک هم بالغ بر 20 رستوران بزرگ و کوچک، مدرن و سنتی مشغول به کار هستند. تنها سرو خوراک معطر و خوشمزه کافی نیست؛ باید حرکتی بزنید تا مخاطبان از سراسر استان با شما آشنا شوند، از پشت صفحه گوشی عطر پیشنهاد سرآشپز را حس کنند و وسوسه شوند که سراغ شما بیایند.
اما روش های بازاریابی رستوران، تفاوتهای اندکی با بیزنسهای دیگر دارند و طبیعی است که استراتژیهای متفاوتی نیز بطلبند. دراین مقاله، نجوانت به بررسی اصولیترین روش های بازاریابی رستوران میپردازد. شاید رستوران داری را یک بیزنس محلی بدانیم، اما با به کار گیری ترفندهای زیر، رستوران شما این شانس را دارد که در سراسر ایران شهرت پیدا کند!
چرا رستوران به بازاریابی نیاز دارد؟
هنوز تردید دارید که روش های بازاریابی رستوران دقیقاً به چه کاری میآیند؟ دلایل زیر، تنها بخشی از عللی هستند که باید به فکر مارکتینگ اصولی و مناسب برای رستورانتان باشید.
- جذب کارکنان حرفهای: وقتی خدمات باکیفیت نداشته باشید، چطور و با چه چیزی میخواهید مشتری جذب کنید؟! در وهله اول، باید تصویر راضی کنندهای از لوکیشن، محیط کار و امکانات رستوران ارائه بدهید تا سرآشپزهای کارکشته، کارکنان باتجربه و گارسونهای ماهر متقاعد شوند که به تیم شما بپیوندند.
- برندسازی: روش های بازاریابی رستوران، نام برند شما را از خیابان و میدان فراتر میبرد. با استفاده از روشهای مناسب، به خوبی شناخته میشوید و مشتریان نه تنها شما را به عنوان پاتوقشان انتخاب خواهند کرد، بلکه به دوستان و آشنایان هم توصیه میکنند تا سری به شما بزنند.
- دسترسی گسترده: زمانی که از روش های بازاریابی رستوران استفاده کنید، یک آمار قابل اتکا و استناد به دست میآورید که برای اقدامهای بعدیتان مفید خواهد بود. مثلاً خواهید دانست که مشتریان چه چیزی را ترجیح میدهند، چه تقاضاهایی دارند و از همه مهمتر، چه انتقادهایی دارند که با رفع آنها بتوانید در جهت بهبود عملکرد و جلب رضایت بیشتر بکوشید.
- همکاری مؤثر: برندسازی و به ویژه حضور در فضای دیجیتال (چه وبسایت باشد و چه شبکههای اجتماعی)، فرصتهایی در اختیار شما میگذارد تا با برندهای دیگر و اینفلوئنسرها همکاری داشته باشید. این حرکت به نوبه خود، مخاطبان جوامع دیگر را ترغیب میکند که خدمات شما را امتحان کنند.
4 اصل برای روش های بازاریابی رستوران
حالا که دلیل و اهمیت روش های بازاریابی رستوران را میدانید، باید این نکته را هم به عرضتان برسانیم: هیچ نسخه قطعی وجود ندارد که برای همه پیچیده شود و مؤثر نیز واقع گردد. بسته به نوع خدمات، جامعه هدف، موقعیت و دهها فاکتور دیگر، شیوهها و قدمهای دیگری وجود خواهد داشت که بایستی برای اجرای روش های بازاریابی رستوران و کترینگ بردارید. همه این گامها زیرمجموعهای از 4 فاکتور اساسی زیر هستند:
1. برندسازی کنید
هویت برند، صرفاً به اسم و لوگو سردر ختم نمیشود. برند یک کسب و کار، نمایانگر شخصیت و بیزنس شماست، نوع خدماتی که ارائه میکنید را مشخص مینماید و به مشتری میرساند که قصد دارید چه احساسی در او به وجود بیاورید. مثلاً رستورانهای زنجیرهای «اکبرجوجه»، «کینگ برگر»، «فست فود بوف» و «عطاویچ» را درنظر بگیرید. به محض شنیدن نام، انتظار یک منوی خاص و فضایی خاص در ذهن شما القا میشود. در مقاله نحوه انتخاب اسم برای برند، یک راهنمای کامل گنجاندهایم که در مرحله تصمیم گیری برای نامگذاری برندتان، کمک کننده خواهد بود.
2. وبسایت راه اندازی کنید
طراحی وبسایت برای کسب و کار، جای بحث یا اما و اگر ندارد. داشتن سایت، به ویژه برای مراکز کترینگ و راه های تبلیغاتی افزایش فروش رستوران بیرون بر، از واجبات خواهد بود. نمونه موفق از کارآفرینی و روش های بازاریابی رستوران و تهیه غذا، سایت محبوب «مامان پز» است. آشپزخانه این مؤسسه را صدها مادر خانه دار در سراسر ایران از خانههای خودشان اداره میکنند. مجموعه مامان پز با این ترفند روش های بازاریابی رستوران، هم مشتریان را به صرف یک وعده غذای خانگی تشویق میکند و هم اشتغالی پردرآمد برای بانوان به وجود آورده است.
حداقل چیزی که نیاز دارید، سایتی حاوی صفحه اصلی، منو، درباره ما و بخش اطلاعات تماس است، ولی الان در قرن بیست و یکم هستیم و مشتریان به حداقلها راضی نمیشوند. ما در خدمات طراحی سایت رستورانی، امکانات فراوانی ارائه میدهیم که موارد زیر، تنها بخشی از آنها هستند:
- پنل کاربری برای مشتریان؛
- آلبوم تصاویر و ویدیوهای معرفی رستوران و منو؛
- امکان رزرو میز و ثبت سفارش آنلاین؛
- پرداخت اینترنتی؛
- بخش نظرات؛
- وبلاگ؛
- صفحه سؤالات متداول و…
اگر قصد ندارید یک سایت تمام و کمال برای رستورانتان راه اندازی کنید، طراحی منوی دیجیتال حداقل کاری است که باید برای روش های بازاریابی رستوران انجام بدهید. دوران منوهای کاغذی شاید به سر نرسیده باشد، ولی مشتریان صددرصد ترجیح میدهند به جای چک کردن منوی فیزیکی، به راحتی موارد را از صفحه گوشی همراهشان ببینند و سفارش بدهند.
3. در شبکههای اجتماعی حضور داشته باشید
مورد ضروری بعدی در روش های بازاریابی رستوران، فعالیت شما در شبکههای اجتماعی و پلتفرمهای آنلاین است. پستهای متفاوت و محتوای اغواکنندهای تولید کنید تا کاربرانی که در اینستاگرام، تلگرام، یوتیوب و توییتر به دنبال رستورانها یا کترینگها میگردند، در میان انبوه پستها، شما را انتخاب کنند. اگر میخواهید یک قدم بالاتر بروید و حرفهایتر عمل کنید، در لینکدین و Google My Business هم عضو شوید و برندتان را به دنیا بشناسانید.
از هرچیزی که مشتریان انتظار دارند ببینند پستهای باکیفیت منتشر کنید؛ چه منوی روز باشد، چه محیط پذیرایی، لوکیشن، خدمات ویژه و حتی معرفی کارکنان. حتی اگر فعلاً سایت راه اندازی نکرده باشید، با تکمیل پروفایل GMB فرصتی دارید که یک معرفی جامع و کامل از خود به مشتریان بالقوه ارائه بدهید. نمونه زیر، پروفایل یک کافه معروف در لاهیجان است که در یک نگاه، تمام اطلاعاتی که مشتریان انتظار دارند را نمایش میدهد.
4. در سرویسهای آنلاین ثبت نام کنید
تقریباً از هر پنج نفر، سه نفر حداقل یک مرتبه در ماه از سرویسهای آنلاین مانند اسنپ فود خرید میکنند. این فکت را محض تبلیغات قرار ندادیم، بلکه میخواهیم به یک نکته برای روش های بازاریابی رستوران برسیم: با عضویت در سرویسهای مشابه، یک روش عالی برای شناخته شدن و عرضه خدمات در سطح استان و شهرستان خواهید داشت.
بسیاری از مشتریان بدون اینکه از خانه بیرون بیایند، از طریق اپهای مشابه منوی هر رستوران را بررسی میکنند و تصمیم به سفارش میگیرند. تپسی فود و دلینو هم نمونههای دیگری هستند که میتوانید برای افزایش فروش و بازاریابی، از آنها بهره ببرید.
استراتژیهای روش های بازاریابی رستوران با موفقیت تضمینی
حالا که از اصول کار سردرآوردید، وقتش است که برویم سراغ استراتژیهای روش های بازاریابی رستوران. پایه و اساس مارکتینگ برای رستوران را که محکم بسازید، یک پلتفرم قابل اتکا (وبسایت + شبکههای اجتماعی) خواهید داشت که استراتژیهای زیر را روی آن پیاده کنید.
1. بازخورد بخواهید
درست است که دیجیتال مارکتینگ دارد بر روش های بازاریابی رستوران از طریق تبلیغات دهان به دهان میچربد، اما کامنتها همچنان نقش اصلی را در تصمیم گیری مشتریان جدید ایفا میکنند. بخش نظرات در سایت، اینستاگرام یا حتی گوگل مای بیزنس، این توانایی را دارد تا با جذب بازخوردهای مثبت فراوان، افراد جدیدی را ترغیب کند تا سری به رستوران شما بزنند.
به همین دلیل توصیه میکنیم با خوشرویی، از مشتریان بخواهید نظرشان را در پلتفرمهای موردنظر شما ثبت کنند و امتیاز بدهند. سایت رستورانی یا منو آنلاین، این امکان را به شما میدهد که بدون دخالت شخصی، اتوماتیک لینک نظرسنجی را برای مشتریان پیامک یا ایمیل کنید. به علاوه فراموش نکنید که در پستهای اینستاگرام و تلگرام، به مشتریان یادآوری کنید که بعد از نوش جان کردن غذا، کامنت بگذارند. حتی میتوانید پا را فراتر بگذارید و مسابقه کامنتی برگزار کنید.
2. با مشتریان تعامل داشته باشید
دریافت خشک و خالی کامنت، مثل این است که مشتری نظرش را به یک دیوار گفته باشد. قانون مشتری مداری، میطلبد که تا حد امکان پاسخگوی بازخوردها باشید. از نظرات مثبت استقبال کنید و با عباراتی دوستانه، به افراد نشان بدهید که برای شما اهمیت دارند. حداقل کاری که میتوانید انجام بدهید، لایک کردن کامنتهاست.
در مقابل، کامنتهای منفی را جدی بگیرید. گاهی پیش میآید که مشتریان از سر شیطنت کامنت مخربی بگذارند؛ اما زمانی که تشخیص بدهید مشکلی در هر بخش از خدمات شما وجود دارد و موجبات نارضایی را فراهم میآورد، در بخش نظرات با یک عذرخواهی به مشتریان اطلاع بدهید که از شکایت آنها آگاهید و تلاشتان را میکنید تا خدمات بهتری ارائه بدهید.
3. بازاریابی پیامکی را جدی بگیرید
خیلی از ما روزانه دهها ایمیل دریافت میکنیم و احتمالاً به ندرت همه آنها را میبینیم (اگر اصلاً نگاهی به اینباکس بیندازیم)؛ اما درباره بازاریابی پیامکی داستان متفاوت خواهد بود. یکی از مؤثرترین ترفندها در روش های بازاریابی رستوران، این است که با ارسال پیامکهای اطلاع رسانی، توجه افراد را جلب کنید.
موارد جدید منو، تخفیفهای ویژه، کوپنهای مخصوص مشتریان وفادار، درخواست نظرسنجی و هر حرکت دیگری که فکر میکنید برای مردم جذابیت دارد را در قالب پیامکی کوتاه و جذاب ارسال انبوه کنید. حداقل 80 درصد مردم، SMSهایشان را چک میکنند، بنابراین شانس خیلی بیشتری خواهید داشت که در چند ثانیه یک مشتری را تشویق کنید تا سراغ شما بیاید و پیشنهادتان را تست کند.
4. پیشنهادهای وسوسه کننده، برگ برنده شما!
کیست که از کد تخفیف، پیشنهادهای ویژه و باکسهای زیرقیمت استقبال نکند؟ هریک از ترفندهای زیر، از جمله حرکتهایی هستند که حتی بزرگانی مانند مک دونالد، استارباکس و کینگ برگر برای روش های بازاریابی رستوران به کار میگیرند:
- ارائه کد تخفیف برای خرید اولیها (این آپشن در پلتفرمهایی مانند اسنپ فود و تپسی هم فعال است)؛
- تخفیفهای ویژه مشتریان (با توجه به سفارشهای قبلی، تعداد و مبلغ خریدها)؛
- پیشنهاد ویژه «همون همیشگی» (برای سفارشهای مکرر)؛
- آفرهای آخرفصلی و مناسبتی؛
- راه اندازی کمپینهای تبلیغاتی، مسابقات جایزه دار و قرعه کشی؛
- و برنامه وفاداری برای مشتریان دائمی.
جالب است بدانید که شاپیفای اعتراف میکند ارائه تخفیف، در حقیقت باعث افزایش نرخ فروش میشود. پس کدهای تشویقی را جدی بگیرید و در برنامه روش های بازاریابی رستورانتان استفاده کنید!
5. بهینه فعالیت کنید
درست است که با ثبت کسب و کارتان در گوگل مای بیزنس و اینستاگرام میتوانید لوکیشن رستورانتان را در اینترنت به اشتراک بگذارید، اما برای موفقیت در روش های بازاریابی رستوران بایستی اقدامی انجام بدهید که در نتایج جستجوهای مربوط به منطقهتان ظاهر شوید. سئو محلی (Local SEO) همان چیزی است که باعث میشود برند شما به عنوان یک بیزنس محلی، در نتایج کاربرانی که IP منطقه را دارند نمایش داده شود.
برخی از اقدامهایی که میتوانید برای سئو محلی انجام بدهید عبارتند از:
- ثبت لوکیشن در سرویسهای آنلاین (از جمله اسنپ، تپسی، وبسایت خودتان و گوگل مای بیزنس)؛
- گنجاندن موقعیت گوگل مپ در صفحه درباره ما؛
- پست محتوای مربوط به موقعیت جغرافیاییتان در سایت و صفحههای سوشال مدیا؛
- دریافت کامنت از مشتریان با IP محلی.
اگر ایدهای ندارید که چطور سئو محلی انجام بدهید، کار را به متخصصان ما بسپارید. در حقیقت، خدمات بهینه سازی تیم نجوانت تنها به سئو لوکال ختم نمیشود؛ ما استراتژیهای متنوعی را پیاده میکنیم تا به صدر نتایج گوگل و اینستاگرام برسید و در اوج باقی بمانید!
6. حرفهای تبلیغ کنید
استفاده از تبلیغات هوشمندانه در گوگل، اینستا، توییتر و تلگرام، نگاههای فراوانی را به سمت شما جذب خواهد کرد. با استفاده از تبلیغات کلیکی PPC یا گوگل ادز، انتشار آگهی، بنر و رپورتاژ در سایتهای پربازدید، توجه مخاطبان جامعه هدف را دریافت میکنید و فرصتهایی بیشتری برای بازاریابی خواهید داشت. اعضای تیم ما با بیشتر از یک دهه تجربه ارزشمند در بازاریابی، دقیقاً میدانند چطور رگ خواب مشتریان را به دست بیاورند تا با دست خود، روی لینک شما کلیک کنند! ما تمام خدماتی که برای شناخته شدن نیاز دارید را ارائه میدهیم.
7. بلاگ داشته باشید
راه اندازی یک مجله اختصاصی، یکی از بهترین روشهای روش های بازاریابی رستوران و جذب جامعهای فعال و علاقمند است. وبلاگتان را در سایت رستورانی خود، پیج اینستاگرام، کانال یوتیوب یا هرجای دیگری که بستر مناسبی برای پست محتوای ارزشمندتان باشد، راه اندازی کنید. صدا و ماهیت رستورانتان را به نمایش بگذارید. از دردسرهای تهیه غذا در پشت صحنه گرفته تا خاطرات خنده دار و جذاب، دستورهای پخت غذاهای خوشمزه و حتی ولاگهای روزمره، برای بازدیدکنندگان جذابیت دارند و میتوانند عاملی تشویق کننده باشند تا مخاطب، کنجکاو شود تا شخصاً منوهای شما را از نزدیک ببیند و تست کند.
6 ایده برای افزایش فروش در رستوران و کترینگ
تا اینجای کار استراتژیهای اصولی برای روش های بازاریابی رستوران را باهم بررسی کردیم. این تکنیکها، به نوعی، پایه و اساس کار برای هر کسب و کاری هستند که به تهیه و توزیع غذا مرتبط باشد. در ادامه، چند پیشنهاد برای شما داریم که هیجان و جذبه بیشتری به بیزنس رستوران یا کترینگ شما میبخشند و بسته به نوع فعالیتتان، میتوانید از آنها بهره ببرید.
1. استفاده بهینه از محتوای کاربران
مجری اصلی این ایده برای روش های بازاریابی رستوران، مشتریان شما هستند. محتوای تولید شده توسط مخاطب یا به اصطلاح UGC، یکی از بهترین ترفندهایی است که میتوانید برای تبلیغ غیرمستقیم خودتان، بهره مندی از تجربه دیگران، اعتمادسازی و البته جلب علاقه مشتریان قبلی انجام بدهید. یک هایلایت مربوط به نظرات مشتریان در پیج اینستاگرام، بخشی در سایت یا وبلاگ مختص تجربه مهمانان رستوران و حتی پست کاننتهای گوگل، از جمله نمونههای عالی استفاده از UGC هستند.
پستها، استوریها و کامنتهایی که درباره غذاهای منوی شما ثبت میشوند را در شبکههای اجتماعی به اشتراک بگذارید و با عباراتی هیجان آفرین از پست کننده تشکر کنید. این حرکت با یک تیر، دو نشان میزند: هم مهر تأییدی است بر کیفیت خدمات شما، هم نشان دهنده تعامل مشتری مدارانه و احترام به مخاطب.
2. پیشنهاد روز ارائه بدهید
احتمالاً این مورد معروف را در منوهای رستورانی و کافهها دیدهاید: «پیشنهاد سرآشپز». سفارشی اسرارآمیز که رئیس آشپزخانه، شخصاً به مشتریان توصیه میکند و حاضر است شرط ببندد که هیجانانگیزترین آیتم منوی روز (یا هفته) است. پیشنهادهای روزانه، هفتگی و حتی ماهانه مانند انواع نوشیدنی، غذاهای مناسب فصل و چاشنیهای متنوع را در اینستاگرام و وبسایتتان پست کنید، از طریق پیامک به مهمانان بالقوهتان اطلاع بدهید و وسوسهشان کنید تا قبل از به اتمام رسیدن دوران سرو این پیشنهاد، به رستوران شما سر بزنند.
3. با بلاگرها همکاری کنید
با کمی جستجو، بلاگرها و تیسترهای مختلف منطقهتان را شناسایی کنید و با دعوت به همکاری، از آنها بخواهید معرف برند شما باشند. مخاطبان پیجهای پرطرفدار، بدون شک کنجکاو خواهند شد تا بدانند منویی که تیستر موردعلاقهشان با اشتیاق از آن تعریف میکند، چه طعم و عطری دارد. کمترین تأثیری که همکاری با اینفلوئنسرها و بلاگرها میتواند داشته باشد، جذب فالوور برای شبکههای اجتماعی شماست.
4. محصول بفروشید!
در تهیه چاشنی، سس یا ادویه خاصی ماهر هستید؟ خوراکی جذابی مثل انواع دسر یا دمنوش، تنقلات متفاوت یا شیرینی تهیه میکنید که دستورش مختص خودتان است؟ منوی محیرالعقولی دارید که رسپیهایش منحصر به رستورانتان هستند و آنها را داخل یک کتاب آشپزی گنجاندهاید؟ همه این ایدهها، میتوانند تبدیل به محصولاتی شوند که در سایت فروشگاهی رستوران برای فروش عرضه کنید. علاوه بر جذب مشتری حضوری، با فروش محصول به سراسر ایران یک منبع افزوده برای درآمدزایی خواهید داشت.
5. پرسنل را معرفی کنید
بگذارید مهمانانتان بدانند در پس پرده چه میگذرد، کدام انسانهای دوست داشتنی درحال آماده سازی سفارشها هستند، چه کسی مسئول کباب زنی است و کی پشت دخل نشسته. مشتریانی که با کارکنان خوشروی شما آشنا شده باشند، بابت مشاهده فضای دوستانه و جنبه احساسی داستان مجذوب رستوران خواهند شد. به همین سادگی، معرفی کارکنان میتواند روشی برای روش های بازاریابی رستوران برای شما باشد.
6. پذیرای مراسمهای مختلف باشید
فضای رستوران شما، میتواند تبدیل به محلی برای برگزاری مراسمهای دوستانه و خصوصی یا رسمی باشد. با عرضه خدمات و پیشنهادهای منحصر به فرد برای اعیاد، مراسمهای جشن (به خصوص تولد، نامزدی و یا هر مناسبت دیگری) میزبان باشید و سرویسهای خاصی عرضه کنید. روش های بازاریابی رستوران با فراهم آوری امکان رزرو کل فضا و سفارش منوی خاص، هم یک تجربه بزرگ و سودآور برای شما خواهد بود و هم تأثیر بسزایی در رضایت مشتریان و تولید محتوای UGC سازنده درباره برند شما خواهد داشت.
منتظر چه هستید؟
روش های بازاریابی رستوران فرایندی نیست که یکی دوروزه انجام شود و به پایان برسد؛ تا زمانی که فعالیت بیزنس شما به راه باشد، نیاز به مارکتینگ و بازاریابی برای افزایش فروش هم وجود خواهد داشت. از هر ابزاری که در اختیار دارید استفاده کنید؛ چه در دنیای فیزیکی با انتشار تراکت، کارت ویزیت و آگهی، چه در دنیای دیجیتال و با راه اندازی وبسایت، مدیریت شبکههای اجتماعی و بهینه سازی برای رسیدن به صدر نتایج موتورهای جستجو. با استفاده از استراتژیهایی که امروز بررسی کردیم، حتی اگر به تازگی وارد عرصه رستوران داری و کترینگ شده باشید، میتوانید ظرف یک سال (یا کمتر، بسته به همت خودتان) به خوبی برندسازی کنید، شناخته شوید و استارت درآمدزایی رویایی را بزنید.
هنوز برای طراحی سایت یا درخواست خدمات سئو مردد هستید؟ ما در بخش کامنتها با کمال میل پاسخگوی شما هستیم!